Meer weten en zelf een start maken? Kom naar de workshop Levenscyclusanalyse.
Met een Levenscyclusanalyse (LCA) brengt Stimular de milieueffecten of CO2-footprint van de gehele levenscyclus van jouw product in kaart. Daarmee kan je de vragen van opdrachtgevers of klanten over de keten beantwoorden en vergroot je de marktwaarde van jouw product. Ook wordt duidelijk waar in de keten de meeste milieuwinst kan worden behaald, bijvoorbeeld met een andere materiaalkeuze, met energiebesparing in productie of door het verlengen van de levensduur. Daardoor kan je met ketenpartners gericht werken aan innovatie.
Een LCA-compleet is een uitgebreide LCA conform de ISO-normen. Een LCA-quickscan laat op hoofdlijnen zien aan welke knoppen je kunt draaien om jouw product te verduurzamen. Stimular voert de LCA-quickscan snel en op maat uit, waardoor je met een bescheiden budget veel inzicht krijgt.
Met een LCA speel je in op de groeiende vraag om duurzame producten en op ontwikkelingen zoals CO2-bewust/ biobased/ circulair produceren of bouwen en ketensamenwerking.
Heb je een ketenanalyse nodig voor de CO2-Prestatieladder? Lees meer over onze ondersteuning bij het opstellen van een ketenanalyse of review voor de CO2-Prestatieladder.
Wat zeggen anderen?
Stimular stelt een Levenscyclusanalyse (LCA) van jouw product op. Stimular biedt twee varianten aan:
Afhankelijk van jouw doelen maken we een keuze hoeveel en welke milieueffecten worden onderzocht, een onderzoek kan zich bijvoorbeeld toespitsen op de CO2-uitstoot. Hieronder lees je meer over de LCA-compleet en de LCA-quickscan.
Wil je meer weten over de methodiek en wat het oplevert, of wil je bepalen of een LCA een goede stap is voor jouw bedrijf? Kom naar de workshop Levenscyclusanalyse.
De LCA wordt volgens de normen ISO14044/14048 uitgevoerd. Dit betekent dat de milieueffecten worden onderzocht in alle fasen van de levenscyclus; winning van de benodigde grondstoffen, productie, transport, gebruik en afvalverwerking. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van specifieke milieugegevens uit de betreffende productieketen. Ten eerste de gegevens van jouw eigen productieproces. Daarnaast moeten jouw belangrijkste leveranciers en bijvoorbeeld ook afvalinzamelaars gegevens aanleveren voor het onderzoek.
De uitkomst van een LCA-studie is een milieuprofiel: een ‘scorelijst’ met milieueffecten. Aan het milieuprofiel kun je zien welke milieueffecten de belangrijkste rol spelen in de levenscyclus. Die effecten kunnen dan met voorrang worden aangepakt. Het milieuprofiel laat ook zien welke ketenstappen de grootste bijdrage leveren (b.v. productie grondstoffen of gebruik van het product). Ook kan met een milieuprofiel van tevoren worden berekend of een maatregel effectief zal zijn. Kortom: Een LCA laat zien aan welke knoppen je kunt draaien om jouw product te verduurzamen.
Het milieuprofiel kan worden opgenomen in databases voor Duurzaam Bouwen zoals de Nationale Milieudatabase, DuboCalc en Ecoinvent. Of in instrumenten zoals GPR-gebouw, Breeam en GreenCalc. Bijvoorbeeld door middel van een milieuproductverklaring, zoals een Environmental Product Declaration (EPD)Â of Milieu Relevante Product Informatie (MRPI). Hiervoor is aanvullend nog een externe review nodig. Door opname in een database wordt jouw product beter gevonden door jouw klanten.
De LCA-quickscan of LCA-screening is een minder gedetailleerde LCA die de prioriteiten voor milieuwinst in de keten in beeld brengt. De uitkomst van een LCA-quickscan is een ‘scorelijst’ met milieueffecten van een product, net als bij de LCA-compleet. Het eindplaatje is dus hetzelfde, maar de achterliggende methodiek is globaler en daarmee goedkoper, maar ook minder robuust. Een LCA-quickscan is daarom vooral geschikt als je de resultaten uit de LCA intern wil gebruiken of als je met leveranciers en klanten jouw product wilt verduurzamen. Een (CO2-)ketenanalyse in het kader van de CO2-Prestatieladder is een soort LCA-quickscan.
In een quickscan wordt gebruik gemaakt van de beschikbare milieugegevens in databases in plaats van specifieke milieugegevens uit de betreffende productieketen. Ook kan de LCA worden gericht op een deel van de keten, in plaats van de gehele keten. Met een bescheiden budget krijg je veel inzicht.
Stimular is een goede partner om mee samen te werken:
Bedrijven & organisaties
Meer weten over de LCA of de LCA-quickscan?
Meer informatie over duurzaam ondernemen?
Navigatie
DIRECT NAAR
Contact
Volg ons
Stimular nieuwsbrieven
Abonneer je nu!
© 2020 Stichting Stimular