Bijna als in een file reden de werknemers van Zalsman BV na de verhuizing van Kampen naar het bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Het ruime parkeerterrein bij het nieuwe pand stond in recordtijd bomvol. ‘Dat kan anders’, dacht Remco Reinink, operationeel groepsdirecteur bij Drukkerij Zalsman zo’n vier jaar geleden, en vond de oplossing in het leasen van elektrische (pool)auto’s.
Poolauto’s
Acht groepen van minimaal drie medewerkers rijden sinds drie jaar dagelijks samen van huis naar werk en weer terug. En binnenkort komt daar een negende groep bij. Iedereen rijdt bij toerbeurt en heeft dan ook een week de auto privé ter beschikking. En dat tegen nul kosten. Een ideale regeling volgens zowel de werknemers als de werkgever. De werknemers hebben hun tweede auto de deur uit gedaan en besparen zo flink wat geld. En Zalsman hoeft geen woonwerk-vergoeding meer te betalen. Maar wat voor Zalsman belangrijker is, is dat ze een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot doordat er 24 minder auto’s op de weg rijden en dit ook nog eens duizenden liters brandstof bespaart.
Duurzaam ondernemen levert geld oo
Zalsman hanteert volgens Reinink namelijk het credo ‘duurzaam ondernemen is veel leuker ondernemen’. Dit wordt op alle fronten doorgevoerd. Het bedrijf is in Nederland een van de koplopers op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Reinink: ‘Het is veel leuker voor je mensen en je wordt er een leuker en een gezelliger bedrijf van. Je krijgt saamhorigheid. Het kost geen geld. Nee, het levert zelfs geld op.’
Omdat het bedrijf steeds op zoek is naar nieuwe mogelijkheden en samenwerking, heeft zij ook meegedaan aan een inventarisatie op bedrijventerrein Hessenpoort van het landelijke project Beter Benutten. Achterliggend doel van deze inventarisatie is om meer medewerkers op de fiets naar het werk te laten komen. Ook wordt er gekeken of het mogelijk is om medewerkers van verschillende bedrijven gezamenlijk in poolauto’s heen en terug naar het werk te laten rijden. Uit onderzoek blijkt volgens Reinink dat heel veel mensen die op het bedrijventerrein in Zwolle werken binnen een straal van 20 kilometer wonen. Als zij samen kunnen gaan rijden dan kunnen ook parttimers makkelijker carpoolen. De elektrische auto’s kunnen tijdens werkuren bij Zalsman opgeladen worden maar natuurlijk ook bij de mensen thuis.
Slimme oplossingen zorgen voor lagere CO2-footprint
Duurzame mobiliteit verbindt. Niet alleen de werknemers bij de firma Zalsman weten elkaar makkelijker en op een andere manier te vinden nu ze samen carpoolen, maar ook bedrijven onderling weten elkaar beter te vinden. Uit onderzoek blijkt dat het flexibel in kunnen spelen op mogelijkheden, de gezondheid van de werknemers, kostenbewustzijn en maatschappelijk verantwoord bezig zijn de belangrijkste drijfveren zijn voor het bedrijfsleven. Door samen te zoeken naar slimme oplossingen om de bereikbaarheid te vergroten geven ze hier gehoor aan, en zorgen zo dat hun CO2-footprint lager wordt.
Bron: Kijk op Oost Nederland (oktober 2016)