Watersportvereniging Hellevoetsluis (WVH) is sinds 2015 bezig met minderen van het energieverbruik. Wat startte met het uitvoeren van quick wins en gedragsmaatregelen, resulteerde acht jaar later in een aardgasvrije vereniging. Krijn van Pelt, die het transitietraject coördineerde, blikt terug.
Inzicht in energieverbruik
Het startte allemaal met een energiescan van Stimular. Hiermee kreeg de watersportvereniging allereerst inzicht in het energieverbruik. Het grootste deel van het verbruik vindt plaats aan de steiger voor buitenverlichting en verbruik van de boten (240 ligplaatsen). Verder viel op dat het gasverbruik van het clubgebouw (kantine, havenkantoor, sanitair en opslagruimte) opvallend hoog lag.
Verminderen eigen energieverbruik
De vereniging ging daarom eerst aan de slag met het eigen energiegebruik. Met diverse quick wins en gedragsmaatregelen uit de energiescan startte WVH met het terugdringen van het energieverbruik in het clubhuis. Zo werden radiatoren vrijgemaakt en leidingen geïsoleerd. Ook werd de verlichting binnen en buiten vervangen voor ledverlichting. Een grotere ingreep was de isolatie van gevels.
Zonnepanelen op loods
De volgende stap was het verduurzamen van de elektriciteit. WVH wilde graag zonnepanelen plaatsen, maar het dak van het clubhuis was ongeschikt voor grote aantallen zonnepanelen. Daarom zijn op een loods op het terrein 40 zonnepanelen geplaatst, waarmee 20% van het totale elektriciteitsverbruik van de vereniging zelf wordt opgewekt.
Innovatief PVT-systeem
Gemeente Hellevoetsluis (tegenwoordig gemeente Voorne aan Zee) was betrokken bij een Europees project met als doel om havens energieneutraal te maken. In dit project werden diverse innovatieve technieken getest in de havens van Hellevoetsluis. WVH wilde graag meedoen aan de pilot en koos voor een PVT-systeem om het gasverbruik aan te pakken. Omdat er in de zomer veel gedoucht wordt, sluit dit systeem goed aan bij de watersportvereniging.
Een PVT-systeem bestaat uit panelen die zowel warmte als elektriciteit opleveren. Aan het systeem zijn ook een warmtepomp en een boiler gekoppeld. De PVT-panelen vervangen de buiten-unit van een warmtepomp die op sommige plekken ongewenst is vanwege het geluid. De gecombineerde opwek van warmte en elektriciteit zorgt voor efficiënter ruimtegebruik dan zonnepanelen en zonnecollectoren naast elkaar te leggen. Tot slot is de opwekking van elektriciteit ook iets efficiënter, omdat warmte beter wordt afgevoerd dan bij gewone zonnepanelen.
Geheel aardgasvrij clubgebouw
Omdat een PVT-systeem destijds (2020) een vrij onbekende techniek was, bleek het lastig om een geschikte installateur te vinden. De betrokken installateur leverde in eerste instantie dan ook niet het gewenste resultaat. Dit is uiteindelijk opgelost en WVH is blij met het systeem. De douches zijn altijd warm en het gasverbruik is flink omlaag gegaan. Nadat de storingen in de eerste periode waren verholpen, werkt het systeem nu zonder haperingen. WVH is zo tevreden, dat het bestuur besloot om het systeem verder uit te breiden om het pand geheel aardgasvrij te maken.
Zekerheid voldoende warmte: elektrische CV ketel
Inmiddels liggen er in totaal acht PVT-collectoren op het dak van het clubhuis. Een elektrische CV ketel werd geplaatst en de gasketel verwijderd. Daarnaast is ook het gaskooktoestel vervangen door een inductie kooktoestel, waardoor het pand nu volledig aardgasvrij is. De duurzaamheidscoach hielp de vereniging met de beoordeling van offertes en aanvraag van subsidie.
Bestuurders écht om
Krijn van Pelt, die het traject vanuit WVH coördineerde is trots op het resultaat: “Het project heeft veel tijd en energie gekost en er waren de nodige tegenslagen, maar het eindresultaat is mooi. Zelf de meest sceptische bestuurders zijn nu enthousiast over wat we hebben bereikt. Ze zijn nu thuis ook bezig met verschillende energiemaatregelen.”
Bron: Stichting Stimular, Stefan Romijn (december 2023)