In 2018 begon de binnenstad van Haarlem een pilot met collectieve inzameling. Eén afvalinzamelaar haalde met een neutrale vrachtauto het bedrijfsafval in de stad op voor alle klanten van de deelnemende afvalinzamelaars. Dit initiatief was zo succesvol dat deze pilot inmiddels verder is uitgerold. Op dit moment zamelen meer dan 25 binnensteden collectief bedrijfsafval in. Na vijf jaar is er een besparing van zo’n 854 duizend kilometer rijden met de vuilniswagen. Dit komt neer op 21,3 rondjes om de aarde.
Pilot collectieve inzameling bedrijfsafval met positieve effecten
Afvalinzamelaars GP Groot, Renewi, Spaarnelanden en SUEZ (tegenwoordig Prezero) voerden in samenwerking met Transport en Logistiek Nederland en gemeente Haarlem in 2018 een pilot uit van zes maanden om het afval in de binnenstad door één inzamelaar op te laten halen. Eerst reden er vier vuilniswagens langs een beperkt aantal klanten, nu nog maar eentje die daardoor aan het einde van de rit ook veel beter gevuld is. De afvalinzamelaar gebruikte hiervoor een neutrale vuilniswagen (white label). De hoofddoelen van de pilot Green Collecting Haarlem waren om de CO2-uitstoot en het aantal logistieke bewegingen in de Haarlemse binnenstad te reduceren. De inschatting aan het begin van het project was dat het aantal ritten met 50% af zou nemen door de samenwerking.
Al na een maand waren er duidelijke positieve effecten. Zo werden er 67% minder ritten gemaakt. Op jaarbasis werd geschat dat dit een besparing van 10 ton CO2 zou opleveren. Bovendien is een voordeel van deze manier van collectieve afvalinzameling dat ondernemers hun eigen afvalcontract konden behouden.
Uitrol collectieve afvalinzameling naar meerdere steden
Na dit succes besloten Renewi en Prezero deze manier van afval ophalen op te schalen. Zo is het concept naar meerdere steden uitgerold. Ze startten met Gouda in 2020. Een half jaar later waren de logistieke bewegingen met 50% afgenomen en emissies met meer dan 40% verminderd. Na vijf jaar afval ophalen onder een white label is er in Gouda ongeveer 219 ton CO2 bespaard en zo’n 142 duizend kilometer minder gereden. Na Gouda volgden vele andere binnensteden.
Green Collective
Het white label initiatief van Renewi en Prezero staat ondertussen bekend als Green Collective. Green Collective is in meer dan 25 binnensteden actief en heeft door het gezamenlijk afval ophalen in Nederland in vijf jaar zo’n 1.300 ton CO2 en ongeveer 854 duizend kilometer rijden met de vrachtwagen bespaard. Dit komt neer op 21,3 rondjes om de aarde.
Toekomst van gezamenlijk afval inzamelen
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 30 tot 40 van de grootste gemeenten in 2025 een zero-emissiezone (ZE-zone) wordt ingevoerd. Dit houdt in dat bestel- en vrachtauto’s in de ZE-zone uitstootvrij moeten zijn. In dit kader zijn white label initiatieven aantrekkelijk voor afvalinzamelaars, omdat het makkelijker is om één wagen uitstootvrij te maken dan ieder afvalinzamelaar ééntje. Dit in verband met de kosten van het uitstootvrij maken van het wagenpark.
De meest recente stap van Green Collective naar verduurzaming is het gebruik van Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) 100 brandstof voor de vrachtwagens. Dit is hernieuwbare diesel die volledig gemaakt is van secundaire grondstoffen. Het switchen naar de duurzame brandstof moet zorgen voor een CO2-reductie van zo’n 90% ten opzichte van fossiele diesel.
Bron: Stichting Stimular (februari 2024), Duurzaam-ondernemen