Begin 2021 kwam Vezet bij Stimular terecht voor een scope 3 analyse. Hun grootste klant – Albert Heijn – had het bedrijf gevraagd uit te zoeken hoe het zit met de CO2-emissies van de eigen bedrijfsvoering (scope 1 en 2) én met de emissies in de keten (scope 3). Dit verzoek pakte de producent van groente- en fruitproducten direct enthousiast op. Het eindresultaat: heel veel inzicht. De volgende uitdaging is met de ketenpartners van Vezet de CO2-reductiemogelijkheden verder uit te werken.
Eigen bedrijfsvoering reeds goed in beeld
Vezet had al een goed beeld van de CO2-emissies van haar gebouwen en eigen vervoer. In 2020 bedroegen de scope 1 en 2 emissies van het bedrijf 2.500 ton CO2. Ongeveer de helft hiervan is het gevolg van elektriciteitsverbruik, nodig voor het produceren en koelen van de producten. De afgelopen jaren is Vezet al bezig geweest met duurzaamheidsbeleid gericht op zonnepanelen, groen inkopen, hergebruik van restwarmte, verbeteren van de verlichting, zuiniger koelen en uitgebreide energiemonitoring van de productieprocessen. Buiten de eigen bedrijfsvoering werkt Vezet aan het verbeteren van haar milieu-impact door groente- en fruitconsumptie te stimuleren, verspilling te voorkomen en verpakkingsverbruik te verminderen.
Maar wat zit er in de keten?
Waar data van de eigen bedrijfsvoering (elektriciteit-, gas- en brandstofverbruik) meestal makkelijk voor handen zijn, moet je voor scope 3 data dieper in de administratie duiken. Gelukkig heeft het bedrijf een goed beeld van de inkoop van haar producten, inclusief de herkomst om het transport ervan te kunnen analyseren. Verder kun je denken aan data over transport van de medewerkers en ingehuurde diensten, transport en verwerking van bedrijfsafval, transport en distributie van de verkochte producten en gegevens over energieverbruik en verspilling bij de eindconsument.
Tien keer zoveel emissies in scope 3
Het resultaat: de scope 3 emissies in de keten zijn meer dan tien keer zo groot als de emissies van de eigen bedrijfsvoering. De categorieën met de meeste klimaatimpact zijn:
- Inkoop van groente en fruit: Emissies ontstaan door een verscheidenheid aan activiteiten in het productieproces, zoals de productie van zaden, het gebruik van kunstmest en gewasbescherming, energieverbruik voor landbewerking en irrigatie en afhankelijk van het seizoen energieverbruik in de kassen.
- Upstream transport en distributie: De aanvoer van producten van de telers wereldwijd naar Vezet door vrachtwagens, treintransport en scheepvaart.
- Verpakkingen: Transport, productie en verwerking van verpakkingsmaterialen als zakken, bakjes en deksels van verschillende soorten plastic en papier.
Goede kapstok voor vervolgstappen
De analyse van scope 3 emissies gaf kwaliteitsmanager Els van Soest veel inzichten: “Met de analyse van Stimular zien we echt waar de impact zit, en kunnen we grote van kleine zaken onderscheiden. Ik heb veel geleerd over onze scope 3 emissies. Nu gaan we doorpakken en de grote impactcategorieën terugdringen. Samen met de telers gaan we aankomend jaar aan de slag om de milieu-impact van de teelt verder te analyseren en stappen te zetten om deze te verlagen. Ons doel is tot 2030 scope 3 15% te laten dalen en in 2035 CO2-neutraal in scope 1 en 2 te zijn. Afgelopen jaar is de scope 3 vooral bepaald vanuit generieke data. Aankomende jaren zal deze data steeds specifieker gemaakt gaan worden, zodat er meer inzicht in de werkelijke CO2-uitstoot is.”
Ook aan de slag met jouw scope 3 emissies? Lees verder over onze ondersteuning bij de analyse van CO2-emissies bij ketenpartners of neem direct contact op met Carmen Cosijn van Stichting Stimular: 010 – 238 28 34.
Bron: Stichting Stimular, februari 2022