Van Tilburg-Bastianen Groep (TB) is een auto- en vrachtwagendealer in het zuiden van Nederland met vestigingen van Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) tot Duiven (Arnhem). Als manager Inkoop en Facilitaire Zaken is Roel Wouterse verantwoordelijk voor het energieverbruik van TB. Hij werkt verduurzamingsplannen uit en draagt die voor aan de directie. Het lichtbeleid is een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van TB.
Roel, waarom heeft TB besloten om de verlichting uit te doen?
“Om de lichten uit te doen, hebben we drie goede redenen. Ten eerste zijn wij met ons energieverbruik natuurlijk EED plichtig. Maar we wilden daarnaast graag meer doen op het gebied van duurzaam ondernemen. Daarom hebben we de Milieubarometer van Stichting Stimular toegepast. Deze certificatie gaat verder op het gebied van het verbeteren van de milieuprestaties dan bijvoorbeeld het Erkend Duurzaam Certificaat. Voor het Milieubarometer Certificaat moeten we om de drie jaar een bespaarplan schrijven en jaarlijks moet er minimaal 5% aan besparing worden gerealiseerd. Ten derde moet ik gewoon heel plat zeggen dat het ons aanzienlijk veel geld scheelt: we besparen 33.000 kWh per jaar. Met 9,5 cent per kWh komt dat neer op zo’n 3.100 euro.”
Welke slimme oplossingen heb je ingezet om het energieverbruik van TB en de bijbehorende lichthinder terug te dringen?
“Op ons parkeerterrein staan continu zo’n 300 nieuwe auto’s. Tot 2015 gingen alle lichten op het parkeerterrein automatisch aan wanneer het donker werd, en bleven ze vervolgens de hele nacht branden. De felle verlichting zou een extra drempel zijn tegen inbraak en ervoor zorgen dat inbrekers duidelijk op video komen te staan.
Toen het camerasysteem aan vervanging toe was hebben we de camera’s vervangen door thermische camerabewaking. Die hebben we aan de verlichting gekoppeld, waardoor continue verlichting niet meer nodig is. Het geld dat we bespaarden op het energieverbruik hebben we in deze duurdere camera’s geïnvesteerd.
Tegelijk hebben we de oude armaturen van de terreinverlichting vervangen door LED-panelen met een licht/donkerschakelaar en tijdschakelaar. Die schakelaars hebben we aan het alarmsysteem en de schuifpoort gekoppeld. Hierdoor brandt de verlichting nu alleen in geval van een alarm of wanneer de poort geopend wordt.
Ook binnen onze panden wilden we energieverspilling tegengaan. Overal hangt nu LED-verlichting hangen en we hebben tijdschakelaars en bewegingssensoren aangebracht. Op die manier brandt er alleen maar energiezuinige verlichting wanneer het nodig is.
Tot slot zijn we gaan onderzoeken hoeveel verkeer er op welke tijdstippen langs ons hoofdkantoor in Breda reed. Wat bleek? Er was nauwelijks verkeer tussen 23.00u en 06.00u! Daarom hebben we besloten alle verlichte buitenreclame en logo-uitingen aan het pand tussen 23.00u en 06.00u uit te zetten met een tijdschakelaar. Hiermee besparen we 7 lichturen per dag (á 520 W/uur), een besparing van 1.328 kWh per jaar.”
Lees verder over duurzaamheid bij Van Tilburg-Bastianen in een artikel van Klimaatplein.
Bron: Lichtend voorbeeld: Van Tilburg-Bastianen Groep op www.lichtuitdeurdicht.nl van Urgenda (januari 2021)