Op 27 mei 2013 ging in Heerenveen de eerste paal de grond in van de 20.000 vierkante meter grote kaasfabriek van A-Ware met een capaciteit van 100.000 ton kaas per jaar en de naastgelegen ingrediëntenfabriek van Fonterra van 10.000 vierkante meter waar dagelijks ca. drie miljoen liter wei verwerkt zullen worden. Fonterra en A-Ware delen een duurzaam klimaatsysteem voor de – eveneens aan elkaar grenzende – kantoren.
Restwarmte en –koude uit de fabriek
In ieder kantoor wil men tegenwoordig koeling. In veel gevallen worden daarvoor energieverslindende koelmachines ingezet. Het past echter in de MVO- en duurzaamheidsvisie van beide bedrijven om in plaats daarvan te onderzoeken welke alternatieve bronnen beschikbaar zijn die het gebouw zouden kunnen verwarmen en koelen. Bij Fonterra werd deze gevonden in de restwarmte en –koude uit de fabriek. Deze koude én warmte uit het proces is uitermate geschikt om het Caloris Hybrid Klimaatsysteem (van Colt) op aan te sluiten. Het hele klimaatsysteem voor de kantoren draait daarmee op restenergie uit de fabriek en er is geen externe energiebron meer nodig. Het grootste voordeel van het systeem is dat er eerst onderling energie uitgewisseld en gebufferd wordt.
Bron: Colt