Ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk is een regionaal ziekhuis met circa 2.500 medewerkers en 395 bedden. De faciliteiten variëren van gespecialiseerde behandelruimtes en operatiekamers tot comfortabele patiëntenkamers. Met een sterke inzet voor de gemeenschap toont ziekenhuis St Jansdal ook zijn toewijding aan duurzaamheid. Arend Jan Poelarends (lid Raad van Bestuur): “We hebben besloten dat duurzaamheid voortaan een criterium wordt in onze besluitvorming. Het gaat niet alleen om financiën en personeel, maar ook om de vraag of een initiatief duurzaam is. Dit is een grote stap vooruit in ons proces van duurzaamheid.”
Toewijding aan duurzaamheid
Voortdurend zoekt het ziekenhuis naar manieren om de impact op het milieu te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Dit wordt weerspiegeld in het beheer van de faciliteiten, het streven naar energie-efficiëntie, en de betrokkenheid bij de gemeenschap om duurzame keuzes te bevorderen.
Gecoördineerde aanpak met bestuurlijke aandacht
Poelarends vertelt: “Ik werd bestuurder in 2020 en een van mijn eerste initiatieven was het bevorderen van duurzaamheid. Hoewel er al enige aandacht was voor dit onderwerp binnen de afdeling Bouw en Huisvesting, hebben we vanaf dat moment een gecoördineerde aanpak gehanteerd, die ook bestuurlijke aandacht kreeg. We hebben een slogan bedacht: “Dit doen wij, wat doe jij?”. Het eerste deel verwijst vooral naar de grotere initiatieven op het gebied van Bouw en Huisvesting, Faciliteiten en Inkoop, die een individuele medewerker niet kan uitvoeren. De vraag “Wat doe jij?” legt de nadruk op het individuele gedrag. Nu moeten we duurzaamheid verder integreren in de organisatie, zodat het een vast onderdeel wordt van alles wat we doen.”
Verwarming lager
St. Jansdal probeert de medewerkers te stimuleren om in het ziekenhuis net zo bewust met energie en wegwerpartikelen om te gaan als thuis. Claudia Bookelman (hoofd hotel services): “Zo zetten mensen thuis bijvoorbeeld de kachel een graad lager als de energieprijzen hoog zijn. Of zetten ze de verwarming laag als ze er niet zijn. We roepen op om dat hier ook te doen.”
Eigen bekers meenemen
Bookelman: “We proberen plastic afval te verminderen door bijvoorbeeld onze eigen bekers mee te nemen. Daarnaast hebben we de eenmalige verpakkingen in ons restaurant vervangen door alternatieven. Ook stimuleren we medewerkers om hun eigen broodtrommels mee te nemen. In ons bezoekersrestaurant geven we zelfs een euro korting op de koffie als men hun eigen beker meeneemt. Dit zorgt voor minder afval en stimuleert hergebruik.”
Bron: Expertisecentrum Verduurzaming Zorg i.s.m. Kijk! Duurzaam! (oktober 2023)