Een schoolgebouw uit Doesburg is gerenoveerd met een hogetemperatuur warmtepomp, met PCM-buffervaten. Hierdoor is het gebouw uit 1970 kostentechnisch aantrekkelijk gerenoveerd.
De Anne Frank School, een gebouw uit 1970, is door aannemer Van Campen uit Zelhem en installateur Technisch Bureau Pola verbouwd tot integraal kindcentrum, waarin de basisschool en kinderopvang zijn gehuisvest.
Hoge temperatuur
De warmtepompinstallatie maakt het mogelijk dat duurzaam opgewekte warmte van hoge temperatuur geleverd kan worden. Hierdoor was het niet nodig om de bestaande installatie in het gebouw aan te passen, de radiatoren te vervangen en de gebouwschil extra te isoleren. De gemeente Doesburg had hier geen budget voor. Wel heeft het pand zonnepanelen gekregen.
CO2 koudemiddel
De warmtepomp van Caldameg heeft CO2 (R744) als koudemiddel. De CO2-warmtepomp kan tot 85°C warmte leveren, en levert ook bij koude buitentemperaturen een beter rendement dan conventionele warmtepompen. De installatie in Doesburg heeft een capaciteit van 34 kW.
Opslagcapaciteit vergroten
Drie buffervaten van 500 liter worden toegepast om de opgewekte warmte op te slaan. Op deze manier dekt het systeem de piekvraag af zonder een grootverbruiker op het gebied van elektriciteit te worden. Door de toepassing van PCM-bollen in de buffervaten wordt de effectieve capaciteit van het opslagsysteem vergroot. Faseovergangsmaterialen kunnen namelijk meer thermische energie opslaan binnen een bepaald temperatuurtraject dan water. De inhoud van de vaten wordt in dit geval als het ware vergroot naar circa 4.500 liter.
Bron: Bouwwereld, maart 2019