Wat doe je als het dak op een ruim honderdjarig gemeentelijk gebouw aan vervanging toe is? Dan maak je er een ‘groen feestje’ van. Zeker als je een duurzame gemeente wilt zijn.
Monument uit 1914
Het schoolgebouw De Ottoburg staat in het oude centrum van Rijswijk. Een school is het niet meer. Het monumentale gebouw uit 1914 heeft tegenwoordig een maatschappelijk-culturele functie. Het dak van de Ottoburg had zijn beste tijd gehad en het gebouw stond op de lijst om te verduurzamen. De gemeente Rijswijk, die in 2040 volledig duurzaam wil zijn op het gebied van klimaat, energie en luchtkwaliteit, koos voor een groen dak.
Groen dak: geen gangbare keuze
Want met een dak als van deze 100-jarige was nog niet eerder ervaring opgedaan. Zonder risico was het dus niet. Een bouwteam van vijf bedrijven durfde de klus aan. Hoewel het pas aangelegde groene dak te kampen heeft met de extreme droogte is iedereen – van aannemer, gemeentelijke projectleider tot omwonenden – het erover eens: het groene dak is een verrijking voor de leefomgeving.
Alle partijen die betrokken zijn bij de aanleg van het groene dak op de Ottoburg zijn het erover eens: het groene dak heeft alleen maar voordelen ten opzichte van het oude dak. Voor de levensduur van het dak, voor de leefomgeving, voor het klimaat, voor de biodiversiteit en voor de portemonnee.
Bron: ‘Kameleondak op honderdjarige Ottoburg Rijswijk’, Laura Vliek voor Biind, april 2019