Elk jaar brengen kabelfabrikanten duizenden nieuwe kabelhaspels in omloop. Hiervan komt slechts een klein deel retour. Dat kan duurzamer, vindt kabelfabrikant Draka. Daarom start zij samen met de technische groothandel (Technische Unie, Rexel en Solar) de Haspel Retour Service. Draka hoopt dat andere kabelfabrikanten volgen.
Eenvoudig retourneren
De retourservice werkt eenvoudig. Op elke haspel die Draka uitlevert, zit voortaan een sticker (houten haspels) of plaatje (kunststof haspels) met een QR-code. Wie de code met zijn mobieltje of tablet scant, komt op de webpagina van de Haspel Retour Service. Kies vervolgens de groothandel waar de haspel is gekocht, vul het invulformulier in en de retourservice is geactiveerd. Binnen vijf werkdagen bericht de groothandel wanneer de haspel wordt opgehaald.
Duurzaamheid is een collectieve verantwoordelijkheid
Door met de groothandel samen te werken, kan Draka een volgende stap zetten op weg naar circulair bouwen. De Haspel Retour Service helpt de CO2-voetafdruk te verkleinen door grondstoffen te besparen en afval te reduceren. Frank Oberink, business manager wholesale: “De grondstoffen voor haspels worden schaarser en zet de levering van nieuwe haspels onder druk. Soms lopen onze levertijden van lege haspels naar de groothandel op tot enkele maanden.”
Gedragen oplossing
In samenspraak met de groothandel heeft Draka geen omslachtig statiegeldsysteem gekozen, maar een makkelijke oplossing, die door alle partijen wordt gedragen. Oberink: “Alle groothandels steken er graag tijd en geld in, ook om zich duurzaam te profileren.” De groothandels bepalen zelf hoe en wanneer zij de haspels ophalen. Terwijl de ene groothandel het ophalen combineert met de aflevering van een andere bestelling, rijdt de andere speciale inzamelingsrondes. De nieuwe service geldt voor alle haspels met een maximale diameter van 120 cm. Draka haalt zelf de grotere, houten exemplaren met een kraanauto op. “De eerste resultaten zijn hoopgevend”, zegt Oberink. “Ik hoop dat alle kabelfabrikanten dit gaan doen en de hele sector het overneemt. Laten we met elkaar bouwen aan een duurzame toekomst.”
Bron: Milieu Compact (december 2020)