Installatiebedrijf Paree is actief bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Paree wil daarover ook verantwoording afleggen en zorgen dat nieuwe duurzaamheidsissues worden opgenomen in het beleid. In 2009 begon Paree met het in kaart brengen van hun milieu-impact. Ze gebruikt de Milieubarometer om de CO2-footprint te bepalen en om te zien of de milieubelasting in het bedrijf daalt. Paree zocht daarna verder hoe ze MVO handen en voeten kon geven. Aan de hand van ISO 26000 heeft ze toen vastgesteld wat de belangrijke MVO-thema’s voor het bedrijf zijn.
Het zwaartepunt ligt bij:
- milieu en
- arbeidspraktijk
Voor het monitoren van de MVO-voortgang ging Paree aan de de slag met de MVO-balans (sinds 2021 opgenomen in de Milieubarometer). De belangrijkste milieu-indicatoren volgden uit hun milieuregistratie in de Milieubarometer. Voor de andere MVO-thema’s was het meer zoeken om passende indicatoren te vinden. De selectie van voorbeeld-indicatoren die Stimular aanbiedt aan de hand van de ISO 26000, hielp hierbij.
Van 40 naar 20 indicatoren
In eerste instantie had Paree meer dan 40 indicatoren geselecteerd. Samen met Stimular werd de lijst nog eens tegen het licht gehouden. Door het verminderen van overlap en beoordelen van relevantie werd de lijst teruggebracht tot ongeveer twintig indicatoren. Voor de MVO-indicatoren zijn toen historische waarden ingevuld zodat ook daarvoor de stoplichtkleuren (rood-oranje-groen) direct lieten zien of Paree haar ambitie haalde. Intussen heeft Paree het doelendashboard al over 10 jaar ingevuld. Daarbij is de selectie van MVO-indicatoren slechts licht verschoven, op veel punten zijn de eertijds geformuleerde ambities nog hoog genoeg.
Lees verder op www.paree.nl/mvo.
Bron: Joost Zuidijk en Stichting Stimular (2021)