Vijfenhalf jaar geleden begon het Medisch Spectrum Twente (MST) met het fietsplan ‘MST op de fiets’, om werknemers te verleiden met de fiets naar het werk te komen. Daaraan doen nu ruim 2000 van de 3525 medewerkers mee. Het MST was al tientallen jaren fietsminded, zegt Gerrit van der Kolk, HR-beleidsadviseur van MST. Het ziekenhuis ligt midden in de stad en twee locaties zijn met een fietsbrug verbonden.
Ruimtegebrek voor parkeerplaatsen
De aanleiding voor het fietsplan was nogal prozaïsch: ruimtegebrek voor parkeerplaatsen. “Nieuwbouw van het ziekenhuis ging ten koste van 150 plekken” zegt Van der Kolk. Om het autoparkeren terug te dringen, verdubbelde het parkeertarief van 50 cent naar 1 euro. Dat leidde bijna tot een opstand onder het personeel. Na overleg met de ondernemingsraad zag het fietsbeleid het licht.
Goedkoop, rechttoe rechtaan systeem
“Het is een goedkoop, rechttoe rechtaan systeem; zegt Van der Kolk, dat nooit storingen heeft. Medewerkers die meedoen krijgen een tag tussen de spaken. Een paal bij de fietsenstalling registreert wanneer een fiets binnen komt of de stalling verlaat. Die gegevens koppel ik aan het personeelsinformatiesysteem, waarin ik kan zien hoe ver iemand van het werk woont.
Bikies
Voor elke gefietste kilometer verdient een medewerker bikies. Een bikie vertegenwoordigt een waarde van 4 cent; per dag zijn maximaal 20 bikies te verdienen, ofwel 80 cent. De opgespaarde bikies kunnen worden besteed in een webshop. Aanvankelijk was die alleen gevuld met fietsspullen, zoals regenkleding en fietstassen, tegenwoordig kun je met het geld ook fietsreparaties laten uitvoeren of zelfs parfum kopen. Het gaat MST er niet om “mensen uit de auto en op de fiets te jagen’; zegt Van der Kolk. “We begrijpen heel goed dat de auto soms onoverkomelijk is. Vandaar dat we hebben gekozen voor belonen, dat vinden Nederlanders prachtig.”
De deelnemers zijn dus tevreden, en dat geldt ook voor Van der Kolk. “Het mooie is dat je het systeem kunt koppelen aan allerlei doelen op gebied van gezondheid, ziekteverzuim, klimaat, maatschappelijk verantwoord ondernemen, enzovoort. En ik kan fietsen in de herfst en de winter stimuleren, door het aantal bikies in die periode te verdubbelen.”
Bron: Milieumagazine (oktober 2018)