Restwarmte
Aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer en uienbedrijf Wiskerke Onions hebben onlangs een restwarmtekoppeling in gebruik genomen. Vanaf nu produceert Wiskerke Onions 35 miljoen netjes uien energiezuinig. Dat wil zeggen dat 1 op de 5 in Nederland geconsumeerde uien nu duurzaam wordt gedroogd met 100 procent restwarmte van Lamb Weston / Meijer. De warmte stroomt als water van 60 graden Celsius van de aardappelverwerker via buizen naar het naastgelegen perceel van Wiskerke Onions. Daar wordt de warmte omgezet in lucht van 30 graden Celsius.Â
Samenwerking
Deze samenwerking tussen twee agro-foodbedrijven levert elk jaar een besparing op van 500.000 m3 aardgas, ofwel de energieconsumptie van 300 huishoudens. Bovendien vermindert dit de uitstoot van CO2 met zo’n 875 ton. Dat is net zoveel als de jaarlijkse CO2-opname van vijftigduizend bomen.
Duurzaamheidsambities
Wiskerke Onions heeft het streven om de meest duurzame uienleverancier op de wereldmarkt te zijn. Een aanzienlijk deel wordt geproduceerd onder het keurmerk ‘Planetproof’, liggen er 1.600 zonnepanelen op het dak en door de logistiek via Vlissingen te laten verlopen, worden tienduizend transportkilometers bespaard.
Lamb Weston/Meijer wil leidend zijn in duurzame ontwikkeling in haar sector en daarbij helpen samenwerkingsprojecten zoals deze. Minder watergebruik, het minimaliseren en vergroenen van energieverbruik en het voorkomen van afval en het verwaarden van reststromen worden genoemd in de duurzame top 3. Dit systeem van restwarmtekoppeling sluit hier bij aan.
Bron: Duurzaamondernemen.nl, 4 juli 2018