Hap je een harinkje van Koelewijn, dan weet je zeker dat die duurzaam is gevangen én duurzaam is verwerkt in een gebouw dat bijna-energieneutraal is. De installaties in de nieuwe visrokerij van Koelewijn in Spakenburg zorgen voor spaarzaamheid met water en energie, maar ook voor de geur en smaak van de gerookte vis. Koelen, verwarmen, ventileren, spoelen, bevriezen en ontdooien; alles gaat hier ‘op zijn duurzaamst’.
wtw-systeem op de koeltechniek
… Zo kwam er een custom built wtw-systeem op de koeltechniek. General manager Frans ter Haar van Koelewijn’s Haringleggerij: ‘Heinen & Hopman Installaties maakte ons attent op de nieuwste energiezuinige technieken. Zo wordt de restwarmte van de koeltechniek nu hergebruikt. Bijvoorbeeld in de vloerverwarming en voor het ontdooien van producten.’
De koelcentrale die verkoeling brengt in de warme productieruimte, geeft warmte vrij die normaal gesproken naar buiten wordt geblazen. In dit geval is een warmtewisselaar toegevoegd die de warmte opvangt voor hergebruik. De koelcentrale zelf werkt overigens met een milieuvriendelijk koudemiddel in plaats van de traditionele middelen die de ozonlaag aantasten.
Ook nog 500 zonnepanelen
De 500 zonnepanelen op het bedrijfspand wekken voldoende stroom op om in de elektriciteitsvraag van de koelinstallatie te voorzien.
Bron: Platform Duurzame Huisvesting (december 2018)