Hogeschool Inholland had als motto ‘duurzaamheid’ bij het vernieuwen van zijn vestiging in Alkmaar. Belangrijkste maatregelen: renovatie in plaats van nieuwbouw én een flinke reductie van het aantal vierkante meters vloeroppervlak. Verder nam de hogeschool nog zeventien andere duurzaamheidsmaatregelen.
Renoveren i.p.v. nieuwbouwen
Het pand in Alkmaar van Hogeschool Inholland stamde uit eind jaren tachtig. ‘We stonden voor de keuze: tegen de vlakte gooien en nieuw bouwen, of renoveren’, aldus Maarten van Mierlo. ‘Er is al snel gekozen voor renovatie. De structuur van het pand was namelijk nog prima.’ Daarnaast is duurzaamheid expliciet in het beleid van de hogeschool opgenomen. ‘En renoveren is nu eenmaal duurzamer dan nieuw bouwen. Beton is niet echt duurzaam, net als het proces om beton te maken. Je kunt het dus beter hergebruiken.’
Minder ruimte grootste besparing
Bij de renovatie werd rekening gehouden met het feit dat de behoefte aan ruimte sterk is afgenomen. ‘Lesgeven werkt nu anders dan veertig jaar geleden’, legt Van Mierlo uit. Het leidde tot een forse verkleining van het schoolgebouw: van 26.380 naar 10.500 m2. ‘We gebruiken nu de ruimte die we nodig hebben en niet meer. Hierdoor hoeven we minder in te richten, minder te beheren, minder te stoken, te koelen, te verlichten en schoon te maken.’ Het kleinere aantal vierkante meters vloeroppervlak betekent de grootste besparing.
WKO en nog veel meer maatregelen
De warmte- en koudeopslag (WKO)-installatie zorgt daarbovenop voor de grootste reductie van het energieverbruik. Opvallend is dat de terugverdientijd van de WKO-installatie ongeveer zeventien jaar is. Best lang dus, niet elke organisatie durft dat aan. Van Mierlo. ‘Omdat duurzaamheid een speerpunt is, koos het bestuur bewust voor WKO; ook al is het op de korte termijn nog niet rendabel, op de lange termijn wel.’
Bron: Renovatie Inholland Alkmaar voorbeeld voor andere hogescholen, Platform Duurzame Huisvesting (dec. 2017) (eerder gepubliceerd in Vastgoed Journaal)