IKEA Nederland biedt klanten en medewerkers ook haverdrank aan in de koffie. Een kopje koffie bij IKEA is voor velen een begrip. Door haverdrank als optie aan te bieden naast koemelk, wil het Zweedse woonwarenhuis zo veel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met plantaardige voeding.Â
Twee miljoen kopjes koffie
In de Nederlandse winkels werden in 2021 ongeveer twee miljoen kopjes koffie gezet waarbij ruim 200.000 liter koemelk werd gebruikt. IKEA vervangt in meer dan de helft* van de koffiemachines de koemelk door haverdrank. Op deze manier wil IKEA klanten en medewerkers inspireren om bewuste keuzes te maken en duurzame opties betaalbaar en toegankelijk maken voor iedereen. IKEA verkoopt al langere tijd haverdrank.
Marcel van Geijn, Food Manager IKEA Nederland: “We hebben als grote retailer de verantwoordelijkheid om duurzame opties betaalbaar en toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Door de grote schaal waarop wij opereren, kunnen we zelfs met kleine veranderingen écht een verschil maken. We zagen in de Zweedse delicatessenwinkel al dat de haverdrankpakken erg populair waren. Door nu ook haverdrank aan te bieden in de koffie willen we nog meer mensen kennis laten maken met plantaardige alternatieven. Die alternatieven hebben een lagere impact op het klimaat dan dierlijke producten. Ik hoop dat de koffie met haverdrank minstens zo geliefd wordt als de koffie met koemelk.”
Zweedse oorsprong
IKEA heeft gekozen voor haverdrank als plantaardig alternatief vanwege de link met Zweden: haverdrank vindt daar zijn oorsprong. De afgelopen jaren heeft IKEA Food verschillende betaalbare plantaardige voedingsopties geïntroduceerd, zoals plantaardig softijs en een plantaardige variant van de Zweedse gehaktballetjes, speciaal voor de vleesliefhebber.  De ecologische voetafdruk van de plantaardige balletjes is 25 keer minder dan die van de vleesvariant. In de Utrechtse vestiging is al ruim 40% van de verkochte balletjes plantaardig. IKEA wil dat in 2025 het aanbod van warme gerechten in de restaurants wereldwijd voor 50% uit plantaardige producten bestaat. Dat doel is in Nederland al bereikt. De plantaardige opties zijn tevens goedkoper dan gerechten met vlees en vis. De stappen binnen IKEA Food sluiten aan bij de ambitie om in 2030 klimaatpositief te zijn.
*In alle klanten- en personeelsrestaurants van IKEA Nederland bevat nu meer dan de helft van de koffiemachines haverdrank. Bij de koffiemachines staat duidelijk aangegeven of er haverdrank of koemelk in zit. Het precieze aantal koffiemachines met haverdrank verschilt per winkel.Â
Bron: IKEA Nederland (oktober 2022)