Vanaf het najaar 2016 delen de Hermitage en de Hortus Botanicus dezelfde warmte-koudeopslaginstallatie. Via 425 meter lange buizen gaat de restwarmte van het museum recta naar de plantenkassen. Gekoeld water van de Hortus loopt via hetzelfde buizenstelsel terug naar de Hermitage voor het koelen van kunst.
WKO-systeem door Kuijpers Installaties
Met het project ‘Tussen Kunst en Kas’ worden het 17e-eeuwse pand van de Hermitage en de monumentale Palmenkas van de Hortus Botanicus duurzaam met elkaar verbonden. De basis van dit unieke project werd al in 2009 gelegd. Bij de transformatie van verzorgingshuis Amstelhof tot het museum Hermitage Amsterdam (een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg) legde Kuijpers Installaties een WKO-installatie aan om de expositiezalen te verwarmen en te koelen.
Lange buizen en extreme klimaatverschillen
Eenmaal in gebruik bleek het museum meer koeling nodig te hebben dan verwarming. Wat te doen met het warmte-overschot? Samen met Kuijpers zocht het museum naar een oplossing en die bleek op ruim 400 meter afstand voorhanden te zijn: de kassen met (sub)tropische planten van de Hortus, waar net werd nagedacht over de vervanging van de verwarmingsinstallaties.
De WKO-installatie van de Hermitage wordt nu via buizen verbonden met de Hortus. Een complexe operatie door de relatief forse afstand tussen de twee instellingen. Ook de regeltechniek achter de energiebron is er eentje van de buitencategorie, want de klimaatspecificaties lopen ver uiteen. De subtropische omstandigheden in de Plantenkas van de Hortus en het aanzienlijk koelere klimaat voor de kunst in de Hermitage, worden nu beide geregeld door één duurzame energiebron.
Duurzaam Erfgoedprijs 2016
De WKO-installatie levert de Hermitage en de Hortus een fikse besparing op in gas- en elektriciteitsverbruik en ook de CO2-uitstoot vermindert aanzienlijk. Duurzaamheid troef dus. Het heeft het museum en de botanische tuin begin dit jaar al de Duurzaam Erfgoedprijs 2016 opgeleverd van de provincie Noord-Holland. Deze prijs is bedoeld voor het meest duurzame concept dat bijdraagt aan een bestendige toekomst voor monumenten. Ook de overheid is lovend over het project. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ‘Tussen Kunst en Kas’ aangemerkt als voorbeeldproject voor de verduurzaming van rijksmonumenten.
Besparen zonder bouwkundige ingrepen
Deze manier van verduurzamen heeft nóg een waardevol kenmerk: in tegenstelling tot veel andere energiebesparende maatregelen aan rijksmonumenten zijn voor deze gebouwen geen grote bouwkundige ingrepen nodig om een hoog niveau van energiebesparing te bereiken. Daardoor kon de bouwstructuur van het 17e-eeuwse pand van de Hermitage intact blijven.
Energiebesparing per jaar
- 77.215 m3/jaar gas (Hortus)
- 200.000 kWh (Hermitage)
- 258 ton CO2 tezamen
Bron: Nieuwsbrief Vakbeurs Energie (juli 2016)