Het 193 jaar oude Limburgse familiebedrijf Gulpener heeft een stevige ambitie: in 2030 moet hun bierproductieproces fossielvrij zijn. Hiervoor wil de brouwer bier produceren zonder stoomketel. RVO.nl hielp Gulpener op weg door de subsidie Demonstratie Energie-Innovatie (DEI) toe te wijzen.
Duurzaamheid kernonderdeel
“Mijn vader is de grondlegger van onze duurzaamheidsovertuigingen”, vertelt Jan-Paul Rutten, eigenaar van Gulpener. “In de jaren negentig maakte hij duurzaamheid een kernonderdeel van onze bedrijfsvisie. De term maatschappelijk verantwoord ondernemen bestond toen nog niet eens. Hij besloot dat we alle grondstoffen uit de regio halen en ons productieproces steeds verder verduurzamen. Stap voor stap zijn we zo de duurzame bierbrouwer geworden die we nu zijn.”
Brouwhuis nog fossiel
Toch zijn er nog altijd stappen te zetten. Het brouwhuis, waar het biermengsel gemaakt wordt, gebruikt veel (fossiele) energie. Het doet al sinds de jaren zestig trouwe dienst, maar is toe aan vervanging. Een mooie kans om het productieproces verder te verduurzamen. Rutten: “We willen het duurzaamste brouwhuis van Europa bouwen. Dat doen we enerzijds door minder energie te gebruiken en anderzijds door de energie die we nog nodig hebben duurzaam op te wekken. In het nieuwe brouwhuis gebruiken we daarvoor een speciale techniek, waardoor we 75 tot 80 procent energie besparen. Daarnaast verzamelt een warmtepomp de restwarmte die vrijkomt bij het koelingsproces van het biermengsel. Dat is voldoende om aan de verminderde energievraag in het brouwhuis te voorzien.”
Bron: nieuwsbrief RVO (okt. 2018)