De energiecrisis treft niet alleen huishoudens en bedrijven, ook sportclubs zoeken naar manieren om financieel gezond te blijven. Voor veel sportverenigingen lijkt het verhogen van de contributie de enige uitweg, maar voor Omnivereniging Excelsior ’20 bleek investeren in energiebesparende maatregelen de sleutel te zijn. Jan Wegman is penningmeester van de club uit Schiedam en werkzaam in de energiesector. Hij deelt zijn inzichten over de stappen die Excelsior ’20 heeft genomen om te bereiken waar ze nu staan.
Stap voor stap verduurzamen bij Excelsior ’20
Omnivereniging Excelsior ’20 uit Schiedam was al enkele jaren bezig met verduurzaming van de sportvereniging. Zo werd verlichting vervangen en zonnepanelen geplaatst. Geconfronteerd met stijgende energieprijzen en een aflopend energiecontract, besloot de club in het najaar van 2021 verder te investeren in energiemaatregelen. Deze aanpak resulteerde in aanzienlijke besparingen op energiekosten en een vermindering van de CO2-uitstoot.
Sportclub aardgasvrij
Het gebouw is aardgasvrij gemaakt. Voor de verwarming van het gebouw wordt gebruik gemaakt van infraroodpanelen. Twee krachtige warmtepompen, die tot wel 90°C tapwater kunnen maken, zorgen nu voor warm water voor de douches. Het tapwater wordt opgeslagen in geïsoleerde boilers van 500 en 300 liter.
De club heeft 245 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, die bijna het volledige stroomverbruik van 75.000 kWh opwekken. Deze zonnepanelen werden in twee fasen geplaatst: in 2015 werden 140 zonnepanelen geïnstalleerd en later werden nog eens 105 lichtgewicht zonnepanelen toegevoegd op onder andere de tribunes.
Aanpak netcongestie
De piekmomenten in het elektriciteitsverbruik liggen in de avonduren, als de zon niet schijnt en de zonnepanelen niets opleveren. Daarbij zou een verzwaring van de aansluiting nodig zijn om de elektrificatie mogelijk te maken.
Dit vormde een uitdaging voor Excelsior ’20, maar door de installatie van accu’s konden ze de knelpunten effectief aanpakken. De accu’s slaan overtollige elektriciteit op die overdag wordt opgewekt door zonnepanelen. Ze leveren deze energie terug aan het gebouw wanneer de vraag hoog is. Dit verhoogt het eigen gebruik van zelf opgewekte elektriciteit door een beter match van vraag en aanbod. Het vermindert tegelijk ook de druk op het elektriciteitsnet. Excelsior’20 start vanaf eind van de middag, als er ook veel vraag is vanuit huishoudens, alle verlichting en infraroodpanelen. Door hiervoor de batterijen te benutten voorkomt Excelsior’20 dat zij bijdragen aan netcongestie.
Energiebeheer met accu’s
Excelsior ’20 installeerde twee accu’s van elk 36 kWh. Door slim piekvermogenbeheer, ook wel bekend als peak shaving, kon de club het piekvermogen terugbrengen van 75 kW naar 40-45 kW. De strategie van energiebesparing, duurzame energieopwekking, opslag en verlaging van piekvermogen heeft geleid tot een significante daling van de energiekosten en een verminderde afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
Slimme financiering voor verduurzamen
De financiering voor de investering in zonne-energie, warmtepompen en accu’s kwam deels van de gemeente Schiedam, het Fonds Schiedam Vlaardingen, de BOSA-regeling en enkele donateurs. Met een totale investering van 450.000 euro hoefde de club slechts dertigduizend euro zelf bij te dragen. Het bedrag werd gedekt door obligaties van 500 euro per stuk aan leden uit te geven. Dit voorkwam een contributieverhoging voor de leden.
Bron: Jan Wegman/Iwell (oktober 2023)