Sinds 2022 zamelen bedrijven op bedrijventerrein Dordtse Kil III in samenwerking met onder andere het parkmanagement, Netwerk N.V., gemeente Dordrecht en de provincie Zuid-Holland hun afval op een circulaire manier in. Zo wordt meer uit het restafval gescheiden en belandt minder afval in de verbrandingsoven. Op deze manier zetten de ondernemers stappen richting de circulaire economie.
GrondStoffenMix afvalcontainer
Hoe werkt dit? De toenmalige parkmanager van Dordtse Kil III verbaasde zich erover dat je thuis wel netjes je afval scheidt, maar er vrij weinig scheidingsverplichtingen zijn voor bedrijven. Dit moest anders kunnen. Er is toen gezocht naar alternatieven, waarbij Netwerk N.V. als goede partij naar boven kwam. Deze partij is in Dordrecht gevestigd en was al een vertrouwde partner voor veel bedrijven in Dordrecht.
Netwerk N.V. biedt een alternatief voor de inzameling van bedrijfsafval. Dit heet de GrondStoffenMix, ofwel GSM. In deze container komt al het droog en schoon afval dat vrijkomt bij productiebedrijven en binnen kantoorpanden. Denk aan broodzakken, kleine stukken metaal, drankkartons en piepschuim. Dit biedt een praktische aanpak voor het afval, want al het afval gaat in één container waarna het achteraf wordt gescheiden in de recycling-installatie van Netwerk N.V.. Voordelen hiervan voor de ondernemer zijn dat deze niet na hoeft te denken over het scheiden aan de bron en dat het opslaan van het afval weinig bedrijfsruimte in beslag neemt.
Naar een nieuw circulair afvalmodel
Hoe hebben ze dit aangepakt op bedrijventerrein Dordtse Kil III? Nadat de parkmanager met het idee kwam om meer te doen met het scheiden van afval is het parkmanagement gaan inventariseren bij ondernemers. Daarnaast is subsidie aangevraagd bij de provincie om het initiatief te testen en het nieuwe afvalophaalmodel niet duurder te maken dan het huidige model. Vervolgens zijn bij de bedrijven die geïnteresseerd waren adviseurs langs geweest van Netwerk N.V. om maatwerk te leveren voor de verschillende bedrijven. Geen enkel bedrijf is hetzelfde en dus hun afvalstromen ook niet. Tijdens zo’n bezoek vragen de adviseurs bijvoorbeeld naar de afvalstromen en hoeveelheden die vrijkomen bij het bedrijf. Vervolgens worden de containers geplaatst, bijvoorbeeld een GSM, restafval en papier container en kunnen de bedrijven aan de slag.
Effecten van de gezamenlijke afvalinzameling
Er zijn op dit moment 20 ondernemers op bedrijventerrein Dordtse Kil III die deelnemen aan dit project. Parkmanager Christian de Wit: “Met deze deelnemers redden we jaarlijks 570 duizend liter grondstoffen van de verbrandingsoven.”
Op de website van Netwerk N.V. is te lezen dat 95% van het ingezamelde bedrijfsafval wordt hergebruikt. Hiermee wordt een reductie van CO2-uitstoot gerealiseerd en zijn minder materialen nodig om producten te maken.
Volgende stappen in circulair afvalmodel
Volgende stappen zijn onder andere het optimaliseren van de inzamelroutes, zodat daar ook minder milieudruk van komt. Daarnaast hoopt Christian in het komende jaar meer ondernemers deel te laten nemen aan het circulaire afvalmodel door het project te initiëren op meerdere bedrijventerreinen in Dordrecht.
Bron: Stichting Stimular (december 2023)