Het bedrijfspand van Different Doors in Budel is op unieke wijze duurzaam gebouwd. De gekozen aanpak omvat een aantrekkelijk totaalconcept voor alle bedrijfsgebouwen. Het meest opvallende element is een ondergronds waterreservoir. “Hierin slaan we in de zomer de warmte op om deze vervolgens in de winter te gebruiken”, vertelt directeur Sil Kuppens van de specialist in garagedeuren. Bijzonder is verder dat vanaf de projectstart rekening is gehouden met de uitrol van het concept. “Als het aan ons ligt kopiëren minimaal honderd andere bedrijfsgebouwen onze oplossingen.”
“Bij de nieuwbouw is alles op het gebied van duurzaamheid uit de kast gehaald”
Sil Kuppens: “Het eerste wat me opviel in gesprekken met aannemers was dat er nog geen blauwdruk is voor het bouwen van een duurzaam pand. De acht aannemers met wie we spraken, vertelden dat je beter voor een traditioneel systeem kunt kiezen.” In plaats van naar hen te luisteren, besloot Kuppens zelf op onderzoek uit te gaan. Zo ging hij op bezoek bij de duurzaamste hotel van Nederland (Jakarta Hotel in Amsterdam), waar hij van de manager onder meer leerde dat bij seizoenswisselingen condens de houten vloeren glad maakt. Hij voerde gesprekken met architect Thomas Rau, voorloper in de discussie over duurzaamheid en hernieuwbare energie. Rau raadde hem onder meer aan om ergens het eerste in te zijn.” Ook sprak Kuppens met de bewoners van het toenmalige duurzaamste huis in Heeze. Vervolgens is er in samenwerking met onder andere TU Eindhoven, de gemeente Cranendonck, architectenbureau ZIJN en CSB Installatietechniek een projectgroep opgesteld met als gevolg de start van de bouw in februari 2021. Het nieuwe bedrijfsgebouw werd in juli 2023 geopend.
Voorgevel: thermische schil, volledig geïsoleerd en triple beglazing
De complete voorgevel is opgetrokken uit glas. Kuppens: “Alleen wordt het bij ons geen broeikas. De oriëntatie is namelijk zo gekozen dat de zon hier halverwege de ochtend van de gevel af is. Hierdoor hebben we aan het begin van de dag wel profijt van het opwarmen van het pand door de zon, maar is er niet de last als deze op zijn hardst schijnt.” Veel aandacht is besteed aan het creëren van thermische schil: een laag van materialen die is aangebracht aan de buitenkant. Dit heeft als doel de warmte-energie binnen het gebouw te behouden. Deze laag, ook wel gevelisolatie genoemd, is meestal opgebouwd uit een combinatie van verschillende materialen, waaronder isolatiematerialen en buitenbekleding.
Bij Different Doors is er gebruik gemaakt van triple beglazing in het gehele pand. Daarnaast is er een volledige isolatielaag van 30 cm rondom aangebracht, verborgen onder een laag buiten stucwerk. Voor de gevelbekleding is gebruik gemaakt van barnwood en het hout heeft hierdoor een tweede leven gekregen. Verder zijn alle kozijnen extra luchtdicht gemaakt door speciale tape. Dit zorgt voor minimale verliezen bij de ramen. In het pand kan geen raam open. Een ventilatiesysteem, voorzien van superfilters, zorgt ervoor dat de binnenlucht veel zuiverder en schoner is dan de buitenlucht.
Volledig houten skeletbouw
Het pand is opgebouwd uit een volledig houten skeletframe. Hout is hierbij het primaire bouwmateriaal en biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere materialen. Houtskeletbouw is bijvoorbeeld snel en eenvoudig te bouwen, waardoor de bouwtijd aanzienlijk wordt verkort. Daarnaast is hout een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal, wat betekent dat gebouwen die met houtskeletbouw zijn opgebouwd, minder belastend zijn voor het milieu. Bovendien is hout een uitstekend isolerend materiaal, waardoor gebouwen die op deze manier zijn opgebouwd energiezuiniger zijn. Bijkomende voordelen, het geeft een beter werkklimaat en een mooiere uitstraling.
Hot Cold Storage System
De wko-installatie is een uniek Hot Cold storage ofwel een energieopslagsysteem dat is ontworpen om warmte- en koude-energie op te slaan voor later gebruik. Het systeem werkt door warmte-energie op te slaan in de zomermaanden wanneer deze overvloedig aanwezig is, en deze energie later in de wintermaanden te gebruiken om het gebouw te verwarmen. Hetzelfde geldt voor koude-energie, die in de winter wordt opgeslagen en in de zomermaanden wordt gebruikt om het gebouw te koelen.
Different Doors heeft een buffer met water van 580 m3. Deze buffer bestaat uit een aluminium frame (spaceframe) dat onder de grond is geplaatst. Een hoogwaardige isolatieschil zorgt ervoor dat de thermische energie langdurig in de buffer blijft. In de buffer zijn warmtewisselaars geplaatst. Doordat warm water een lagere dichtheid heeft, verzamelt warm water zich bovenin het vat en het koude water blijft op de bodem liggen. Kuppens: “Om het water te verwarmen is ongeveer 15% van ons dak bedekt met zonnecollectoren.” Deze warmte wordt gedurende de zomer opgeslagen in de buffer. Ook wordt warmte onttrokken uit het bedrijfspand ten behoeve van de koeling. Zo wordt de bovenste laag opgewarmd tot ongeveer 90 graden Celsius. Gedurende het najaar en de winter wordt deze warmte gebruikt en koelt de buffer af tot 20 graden Celsius. Het systeem maakt dan ook gebruik van actief koelen en passief verwarmen. De airco’s die in de zomer de warmte uit het pand onttrekken stoppen de warmte weer terug in de buffer, deze warmte wordt normaal naar buiten geblazen. Dit zorgt voor een minimaal verlies aan energie.
Innovatieve zonnecellen
Kuppens: “De panelen zijn van Nederlandse makelij (Solarge in Weert) en het bijzondere is vooral dat ze voor een flink deel gemaakt zijn van restafval, waaronder plastic dat is opgevist uit de oceaan. Uniek is verder dat deze geen pfas bevatten en 100% recyclebaar zijn.”
Financieel plaatje
Bij de bouw van het pand is 55% minder CO2 geproduceerd ten opzichte van traditioneel bouwen. Kuppens: “Het eindcijfer in ons gebouwprestatierapport is een 9+ en dit betekent dat we het meest duurzame gebouw van Nederland hebben neergezet. Ons gebouw voldoet al aan de energieneutraliteitseisen van 2050.” En het financiële plaatje? Kuppens: “Onze investering is zo’n kwart meer dan bij traditioneel bouwen. Maar die extra kosten hebben we voor 40% kunnen afdekken met de OpZuid-subsidie. Nog eens 40% hebben we door middel van aftrekposten op de belasting terugverdiend. Het kleine beetje aan extra kosten dat overblijft verdienen we binnen drie jaar volledig terug dankzij alle elektriciteit die onze zonnepanelen opleveren.”
Goed voorbeeld doet goed volgen
Wat raadt Kuppens volgers aan? “In de eerste plaats niet meteen opgeven als het even tegenzit. Want er komen honderd beren op de weg die je gaat bewandelen. Telkens weer zul je horen dat iets niet kan. Maar het er om te kijken hoe het toch kan.”
Bron: Milieu Magazine en site Different Doors (juni, 2023)