Deventer Profielen doet al veel aan duurzaamheid. De dichtingsprofielen zijn Cradle to Cradle gecertificeerd en er is recent een wit dak, puntafzuiging en snelloopdeuren geplaatst. Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor verdere CO2-besparing deed het bedrijf mee aan het CO2-beprijzingsonderzoek Van Klimaatplein. Stimular voerde dat onderzoek uit bij Deventer Profielen.
Cradle to cradle
Dat je in relatief korte tijd veel duurzame winst kunt bereiken, blijkt uit het verhaal van Deventer Profielen. Ellis Littooij, management assistent en duurzame aanjager binnen het bedrijf, vertelt: “Zes jaar geleden gooiden we onze bedrijfsvoering om. We wilden ons onderscheiden op de markt. Het was ons duidelijk dat grondstoffen steeds schaarser worden. Hier wilden we graag milieuvriendelijke antwoorden op vinden. Na veel gesprekken met experts kwamen we bij de Cradle to Cradle-filosofie uit.” Inmiddels zijn de dichtingsprofielen van Deventer Profielen ‘Silver’ gecertificeerd. “Onze klanten focussen zich ook op Cradle to Cradle. Zo stuwen we elkaar naar steeds duurzamere hoogten.
Eigen bedrijfsvoerig
Cradle to Cradle betekent dat je je als bedrijf ook inzet voor een optimaal productieproces. Energieverbruik is een cruciaal aandachtspunt. “Wij kozen ervoor om qua duurzame bedrijfsvoering samen op te trekken met Stichting Stimular. We hebben ons laten adviseren, zodat we er zeker van zijn dat we op het juiste moment de juiste dingen doen.” Stimular stelde een rapport op met praktische besparingsacties, inclusief doorkijk naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering. Stimular gebruikte hierbij ook de Erkende Maatregelenlijst van het Ministerie van EZK. Handig, want dan weten we dat we ook aan deze verplichting voldoen.
Monitoring met Milieubarometer en per machine
De footprint van Deventer Profielen over 2018 werd met de Milieubarometer berekend op 438 ton CO2. Het grootste deel was afkomstig van het elektriciteitsgebruik (91%). Dit is bij Deventer Profielen hoog door de productieapparatuur: extrusiemachines, compressoren, vacuümpompen en koelsystemen.
Sinds kort heeft Deventer Profielen energiemonitoringssystemen op de productiemachines. Daarmee wordt zichtbaar of en waar elektriciteitsbesparing in de processen mogelijk is. Deventer Profielen hoopt zo een grote stap te maken.
Afstrepen van de geadviseerde maatregelen
Deventer Profielen liet er geen gras over groeien en begon direct met het één voor één afstrepen van de geadviseerde maatregelen. Dat klinkt misschien simpel; dat is het niet. Ellis Littooij: “Voor elke maatregel hebben we in overleg met onze moedermaatschappij keuzes gemaakt. Die waren niet altijd gemakkelijk, maar als Cradle to Cradle-bedrijf zijn we het aan onze stand verplicht om extra moeite te doen.”
Verlichting
Allereerst was de verlichting aan de beurt. Alle TL-verlichting op werkvloer, magazijn en kantoren is vervangen. Bepaalde delen zijn aangesloten op buitenverlichting en reclameverlichting zijn verLED en de reclameverlichting gaat 's nachts uit met een tijdschakelaar. De drankautomaat heeft geen verlichting meer.
Verder wordt het elektriciteitsverbruik teruggedrongen door goed te controleren op lekverliezen van perslucht, te kiezen voor energiezuinige elektromotoren en het verhogen van de temperatuur in de serverruimte. Verder worden zonnepanelen overwogen.
Verwarming
Verwarming (en koeling) zijn nog een uitdaging. Deventer Profielen is op zoek naar de mogelijkheden voor het intern hergebruiken van de restwarmte van productie. Om de energievraag te beperken zijn klokthermostaten geïnstalleerd, verwarmingsbuizen geïsoleerd en op het dak van het kantoordeel is extra isolatie aangebracht. Verbetering van comfort was deze winter al te merken.
Wit dak met EIA
In 2018 is het zwarte dak van Deventer Profielen vervangen door een wit dak, waardoor er altijd een aangenamer binnenklimaat heerst. “Het dak reflecteert zonlicht. Het gebouw blijft hierdoor koeler en de temperatuur varieert minder. Overigens maakten we gebruik van een subsidieregeling. Goed om te weten: als je als bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie investeert, dan kom je wellicht in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA).”
Meer comfort
De vuurproef voor verbetering van het comfort in de zomer – met name in de productiehal – komt er nog aan. Het witte dak alleen was dáár niet genoeg: met het nieuw adiabatisch koel- en ventilatiesysteem hoopt Frank de Jongh de temperatuur op hete dagen terug te dringen. Omdat juist in de zomer ook watergebruik van belang is, heeft Frank tussenmeters geplaatst om te monitoren of het systeem ook op dat gebied ‘doet wat het belooft’. Frank heeft de werkzaamheden van Ellis overgenomen.
Vervoer
Wat betreft vervoer probeert Deventer Profielen (vlieg)verkeer zo veel mogelijk te beperken onder andere door te Skypen met partnerbedrijven in Duitsland. Het bedrijf al ervaring met een plug-in hybride, binnenkort wordt ook de dieselauto vervangen door een elektrische variant.
Effect footprint 2019
In 2019 wist Deventer Profielen de footprint, ondanks productietoename, de footprint nagenoeg gelijk te houden: 442 ton CO2. De CO2 van het zakelijke verkeer werd gehalveerd omdat er in 2019 minder zakelijke reizen plaatsvonden. Volgend jaar hoopt Deventer Profielen het effect van de andere besparingsmaatregelen terug te zien in de footprint.
Onderzoek CO2-beprijzing
Bijzonder aan dit onderzoek van Klimaatplein is dat de bedrijven die meededen een CO2-reductieplan kregen waarin niet alleen de besparingen op energiekosten werden doorgerekend, maar ook besparingen op zogenaamde maatschappelijke CO2-kosten. Er is voor mkb nog geen sprake van een belasting voor de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Een bedrijf kan deze kosten wél al meenemen in haar beslissingen om zo duurzamere keuzes te maken. In dit CO2-beprijzingsonderzoek werd gerekend met een prijs van € 60 per ton CO2, de minimale prijs volgens de Wereldbank om de klimaatdoelen van Parijs te kunnen halen.
Bron: ‘Deventer Profielen bespaart resoluut energie‘ door Joyce Stewart voor Klimaatplein (januari 2020) en ‘Deventer Profielen – CO2-voetafdruk en CO2-kosten na 1 jaar‘, Carmen van den Berg van Stichting Stimular voor Klimaatplein (november 2020)