De Rooy Transport werkt op meerdere manieren aan het verduurzamen van haar transport. In dit praktijkvoorbeeld hebben we een aantal voorbeelden uit verschillende bronnen verzameld.
Zero emissie elektrische truck
Logistiek dienstverlener De Rooy Transport distribueerde begin 2017 een groot aantal koffieapparaten van Jacobs Douwe Egberts Professional met een zero emissie elektrische Hytruck. De nieuwe apparaten werden afgeleverd bij vestigingen van ProRail in Utrecht. De leveringen volgden nadat de spoorwegbeheerder eerder een tender had uitgeschreven voor de vervanging van de koffiemachines in drie vestigingen in Utrecht. Douwe Egberts kwam uiteindelijk als beste uit de bus. Het bedrijf zet zich volgens eigen zeggen wereldwijd in om bij te dragen aan een duurzamere koffie- en theemarkt. Het terugbrengen van CO2-uitstoot is daar onderdeel van.
De inspanning om ook de distributie van koffieapparaten waar mogelijk zero emissie met een elektrische vrachtwagen te doen, sluit dan ook aan op dit duurzaamheidsstreven (zie maatregel Koop goederentransport over de weg duurzaam in). Douwe Egberts zocht hiervoor de samenwerking met De Rooy die ervaring heeft met de inzet van een zero emissie Hytruck. “Ons initiatief gaat verder dan de voorwaarden in de tender. Wij kiezen hiervoor omdat wij in elektrische bevoorrading een uitstekende manier zien om bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit en leefomgeving van binnensteden.” (Bron: Logistiek.nl, 8 feb. 2017)
De Rooy ook voorop in toepassing CNG
Ook is de logistiek dienstverlener eerder begonnen met het inzetten van trucks op CNG. Eerst voor de kleinschalige distributie. Directeur Peter de Rooy: “inmiddels kopen wij nagenoeg alleen nog maar CNG- en LNG-trucks omdat deze voertuigen door de voortschrijdende techniek onze hele vervoersbehoefte prima kunnen afdekken.” (Bron: Logistiek.nl, 8 feb. 2017)
Op haar eigen website schrijft De Rooy in februari 2018: In 2011 is een langdurige praktijkproef met een aardgas aangedreven truck gedaan. Inmiddels zijn er 7 voertuigen die op gas (CNG) rijden. Met een lokale energieleverancier zijn afspraken gemaakt voor de toekomstige levering van biogas. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten: De Rooy Transport krijgt de beschikking over een continue stroom biogas. En de producent is verzekerd van afzet. Deze kan mede-investeren in de benodigde installatie. Tevens is er eind 2012 een publiek vulpunt voor CNG gas geopend bij ons AVIA Xpress tankstation.
Lean and Green STAR Award
De Rooy Transport heeft in de afgelopen 5 jaar haar CO2-uitstoot met 28% verminderd. Daarvoor heeft het bedrijf de Lean and Green STAR Award behaald. Het bedrijf nam o.a. de volgende maatregelen om haar doelstellingen te behalen:
- Het efficiënt inrichten van de logistiek, het aanpassen van distributiepatronen, geografische clustering met leverdagen, het combineren van ritten, samenwerking met als doel kilometerbesparing.
- Het optimaliseren van de beladingsgraad, de juiste inzet van voertuigen.
- Het updaten van het routeoptimalisatie systeem: de routeoptimalisatie bij De Rooy Transport gaat niet alleen op basis van afstand en verwachte drukte op de weg. Een verfijning op basis van hoogte, breedte, gewicht en asdruk van het voertuig geeft een nog beter resultaat in snelheid en leverbetrouwbaarheid.
- Greendriver project: brandstofverbruiksmeting, CO2-meting, training en begeleiding van chauffeurs in het nieuwe rijden.
Bron: website De Rooy Transport, feb 2018
“Daarnaast zijn zonnepanelen geïnstalleerd met een totaal vermogen van 100.000 KW en is men daardoor volledig zelfvoorzienend wat betreft elektrische energie. Zelfs voor de eigen elektrische vrachtwagen.”
Bron: website DO! Challenge