Een bijzondere samenwerking tussen twee broers heeft geresulteerd in levering van warmte van een datacenter aan twee nabijgelegen kantoren. De ene broer liet het datacenter bouwen en de andere broer was de projectontwikkelaar van de kantoren. Hierdoor was er veel overleg en wederzijds vertrouwen bij de ontwikkeling en realisatie van het project.
Kleine buffer
Omdat de ondergrond in Twente niet geschikt bleek voor WKO, kwam levering van warmte in beeld. De warmte uit het datacenter wordt in het datacenter opgeslagen in een (kleine) buffer, waardoor dag-nacht fluctuaties in de warmtevraag opgevangen kunnen worden. De warmte wordt geleverd aan de kantoren op het moment dat er vraag naar is en anders wordt de warmte afgefakkeld bij het datacenter.
Warmtepomp voor bruikbare temperatuur van de warmte
De warmte wordt met een warmtepomp opgewaardeerd naar 55 °C. Doordat de warmtepomp op aardgas draait, wordt geen extra beslag op de netaansluiting gelegd: 100% van de elektriciteitsnetaansluiting van het datacenter kan voor ICT-apparatuur worden gebruikt.
Direct bij nieuwbouw
De warmte-uitwisseling is direct bij de nieuwbouw van het bedrijventerrein meegenomen, wat meerwaarde heeft gehad. Hierdoor kon rekening worden gehouden met de realisatie van een warmtebuffer, warmtepompen, de warmtewisselaar en het juiste afgiftesysteem bij de kantoorgebouwen.
Bron: Restwarmte uit datacenters, Berenschot i.p.v. ICT Nederland en RVO (april 2018)