Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in Leeuwarden is gebouwd in 2014. Het gebouw heeft vier bouwlagen en heeft hoofdzakelijk een zorgfunctie en daarnaast een kantoorfunctie, behandel- en therapieruimtes en leslokalen. “We hadden de ambitie om het CKM energie- en waterneutraal te maken: een gebouw dat geen fossiele brandstoffen gebruikt en zo min mogelijk leidingwater. Zo blijven de woonlasten laag, en kunnen we meer vrouwen helpen.”
Passiefhuis
Het gebouw is zoveel mogelijk uitgevoerd volgens het passiefhuis concept, waarmee ‘s winters optimaal gebruik gemaakt van de zoninstraling en ‘s zomers onnodig koelen wordt voorkomen. Daartoe zijn er automatische buitenzonweringen geplaatst. De isolatie is uitstekend (vloer Rc > 6,5; gevel Rc >10; dak Rc > 10; luchtdichtheid Qv10=0,15; ramen Ukoz. < 0,8).
Biogas en zonnepanelen
Een warmtekrachtkoppeling (wkk) die draait op biogas, gewonnen uit de nabijgelegen rioolwaterzuivering, verwarmt het gebouw en wekt elektriciteit op. Alleen bij storingen kan de installatie op aardgas draaien. 200 zonnepanelen op het dak, die bij elkaar 48.000 kWh per jaar opleveren, voorzien in de elektriciteitsbehoefte buiten het stookseizoen. De WKK levert zo’n 70% van het totale verbruik en de zonnepanelen de overige 30%. De verlichting is hoofdzakelijk uitgevoerd in led.
Regenwater
Ook water besparen is voor ons een belangrijk speerpunt. Het regenwater wordt opgevangen in een buffervat van 50.000 liter en gebruikt voor de was en de toiletten. Het gebruik van leidingwater wordt daarmee met 50% verminderd.
Bron: www.fossielvrijondernemen.nl (2018)