Een nieuwe warmtepomp in de brouwerij van Bavaria bespaart de bierbrouwer 5 procent energie. De pomp is volgens het bedrijf een stap richting een eigen warmtenet.
Restwarmte koelproces
De warmtepomp verwarmt de restwarmte die vrijkomt bij het koelproces in de brouwerij verder tot een bruikbare temperatuur. Die warmte wordt ingezet in de mouterij van Bavaria. Hierdoor verbruikt de bierbrouwer 5 procent minder energie, wat 7 procent minder CO2-uitstoot oplevert. De mouterij gebruikt de verder verwarmde restwarmte voor het eestproces. Tijdens dit proces worden de gekiemde gerstkorrels bij hogere temperaturen gedroogd. Voorheen maakte Bavaria geen gebruik van de restwarmte die vrijkomt bij het koelproces.
Warmtenet
Leon van Veghel, Manager Utilities van Bavaria, is erg tevreden met de besparingen die de warmtepomp oplevert. “Uiteindelijk willen we een eigen warmtenet realiseren, zodat we nog meer restenergie kunnen benutten. De warmtepomp is dan een mooie stap in de goede richting”, zegt hij in een persbericht. “Met een terugverdientijd van drie jaar is het een zeer rendabele investering voor het milieu en voor Bavaria. Daarnaast heeft de warmtepomp meer capaciteit dan Bavaria nu kwijt kan, dus er is nog veel potentie voor de toekomst.”
Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl (sept. 2015)