Het industriepark Kleefse Waard in Arnhem werd in 2019 uitgeroepen tot beste circulaire werklocatie van Nederland en ontving hiervoor de Circulair Economy Award. Het bedrijventerrein van 90 hectare is gevestigd op een voormalig industrieterrein van chemieconcern AkzoNobel. In 2003 werd het terrein gekocht door een ontwikkelaar om het samen met de gemeente Arnhem te herontwikkelen tot een aantrekkelijke vestigingsplaats. Hierbij werd een brede aanpak voor verduurzaming gekozen, waarbij onder andere afval, energie en mobiliteit een rol spelen.
Het industriepark kwam als winnaar uit de bus juist vanwege ‘haar langdurige vasthoudendheid aan een circulaire visie, met concreet behaalde resultaten’. Het park heeft volgens de jury ‘een inclusieve aanpak, waarbij alles en iedereen, van oude meuk tot nieuw en hip, wordt meegenomen’. Juryvoorzitter Cees-Jan Pen: ‘Het is een bestaand terrein waar nieuwe ideeën uitvoering vinden. Ze hebben daarmee een voorbeeldfunctie voor werklocaties in Nederland met een vergelijkbare opgave.’
Vervoer van de toekomst
Op het park zijn zeventig laadpunten voor elektrische auto’s. De Technische Dienst en het parkmanagement rijden elektrisch. IPKW is één van de oprichters van het Clean Mobility Center. Het Clean Mobility Center faciliteert vernieuwende producten en diensten op het gebied van schone, slimme en veilige mobiliteit. Samen met de partners zoals de gemeente Arnhem geeft IPKW actief invulling aan het waterstofcluster in Arnhem, met een waterstoftankstation, waterstofbus en waterstofauto’s.
Samen met de HAN (Hogeschool Arnhem-Nijmegen) is een pilot gestart met deelfietsen. Docenten en studenten kunnen zo makkelijker op en neer tussen de hogeschool en het duurzame bedrijventerrein. De twee-en-een-halve kilometer tussen de twee organisaties is te kort en te druk voor de auto en openbaar vervoer is er niet. De fietsen worden massaal gebruikt. Ook start-up Tulip, aanbieder van elektrische deelsteps, is gevestigd op het industriepark.
Afval bestaat niet
Op IPKW wordt een grondstoffenbank ingericht om afval gescheiden te verzamelen. Van het aangeleverde plastic, gft, hout en papier worden nieuwe producten en grondstoffen gemaakt, die elders op het park weer gebruikt worden. Een voorbeeld hiervan is het project met Plastic Fantastic, waarbij lokaal verzameld restplastic opgewaardeerd wordt tot waardevolle producten, zoals bankjes en afvalbakken die weer op het park gezet worden.
Duurzame energie
Op IPKW wordt er in piekjaren – met meerdere energie intensieve productiebedrijven en zware industrie – circa 63 miljoen kWh aan elektra en 300.000 GJ aan warmte verbruikt. Binnen twee jaar wil IPKW met behulp van biomassa, 50.000 zonnepanelen en 4 grote windmolens ruim tweederde van dat verbruik opwekken uit hout, zon en wind.
Bron: Industriepark Kleefse Waard in Arnhem: in 2025 het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland – Marloes Huinink (augustus 2019)