Om het productieproces te verduurzamen en de CO2-uitstoot te reduceren vervangt Berry Global aardgas voor hernieuwbare energie.
Nonwovens maken
Berry Global is de fabrikant van nonwovens. Nonwovens zijn textielmaterialen waarbij de vezels niet worden gebreid of geweven, maar aan elkaar gehecht. “Het hechten van deze vezels tot een vlies gebeurt met binder-materiaal, door warmte, of door water onder hoge druk door kleine gaatjes te spuiten”, aldus Gert van Amersfoort, manager Engineering & Maintenance bij Berry Global in Cuijk. We maken op de locatie Cuijk onder andere producten voor thuisgebruik, bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes, maar ook voor de industrie. Denk aan kleefdoeken voor de auto-industrie of aan halffabricaten voor de productie van luiers of theezakjes.”
Stoom voor stoom
Voor het productieproces neemt Berry Global restwarmte in de vorm van stoom af van de Biomassa Energie Centrale Cuijk (BECC). Het gebruik van deze externe stoom leidt tot een reductie van het aardgasgebruik met 75 Ã 80%. Daarnaast bekijkt Berry Global hoe het gebruik van aardgas en stroom verder omlaag kan en duurzamer wordt. “Onze productielijnen hebben units waar de textielproducten worden gedroogd”, legt Van Amersfoort uit. “In de meeste lijnen gebruiken we daarvoor stoom als energiedrager. Om deze stoom op te wekken hebben we drie stoomketels, waarin het teruggevoerde condensaat wordt omgezet in stoom. Voor het verwarmen van deze ketels gebruiken we aardgas. We zijn nu bezig dit aardgas te vervangen door biostoom, die we afnemen van BECC. Met andere woorden: de stoomketels voor het verwarmen van ons water worden vervangen door een zogenoemde stoom-stoom generator die niet op aardgas, maar op biostoom draait.”
Investering door BECC
BECC investeerde in en exploiteert de daarvoor benodigde installatie op het terrein van Berry Global. Van Amersfoort: “Deze installatie is en blijft dus eigendom van BECC, dat ook verantwoordelijk is voor het onderhoud. Met BECC zijn we een vaste prijs per gigajoule overeengekomen.” Volgens Van Amersfoort leidt het gebruik van biostoom tot een reductie van het aardgasgebruik met zo’n 1,3 miljoen m³, en van de CO2-emissie met zo’n 8.000 ton per jaar. Met recht kan hierbij van een enorme vergroening gesproken worden.
Stimulering Duurzame Energie
Om de businesscase rond te krijgen vroeg BECC de subsidie Stimulering Duurzame Energie (SDE+) aan. Deze subsidie wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “Een belangrijk deel van de kostprijs wordt via dit subsidietraject bepaald”, aldus Van Amersfoort. “Deze subsidie is een belangrijke factor geweest bij de totstandkoming van de samenwerking tussen BECC en Berry Global.”
Proof of the pudding
Op dit moment wordt de nieuwe stoom-stoom generator getest. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat werken, maar the proof of the pudding is in the eating”, zegt Van Amersfoort. “Voor de zekerheid houden we ketels stand-by. Als de installatie van BECC stoort of uit moet voor onderhoud, kunnen onze eigen installaties de stoomproductie automatisch overnemen. Zo voorkomen we dat onze productielijnen stil komen te staan.”
Splits juridisch en technisch traject
BECC en Berry Global zijn inmiddels ruim een jaar met het project bezig. “Het hele traject kost veel tijd. Denk maar aan contracten en vergunningen. Ik zou andere industrieën die overwegen over te stappen van fossiele naar hernieuwbare energie adviseren het juridische en het technische traject te splitsen. Zo worden we niet gehinderd door discussies over contracten en geld, als we het met ons technische team over bouten en moeren hebben.”
Bron: website RVO, mei 2018