Bedrijventerrein Schiebroek, een kleinschalig bedrijventerrein nabij Rotterdam The Hague Airport, is een eind op weg om een energiepositief bedrijventerrein te worden. Dit is mogelijk dankzij de samenwerking waar het terrein al jaren aan bouwt.
Basis op orde
Parkmanager Edwin Markus vertelt over het succes van samenwerking: “Bedrijventerrein Schiebroek kampte met o.a. met verloedering, leegstand en ondermijning. Om dit een halt toe te roepen zijn de ondernemers samenwerking gestart: eerst in de vorm van Vereniging Bedrijven Schiebroek (VBS) en daarna ook als Stichting BIZ Schiebroek (SBS). Dankzij verschillende ingrepen die uit deze samenwerking voortkwamen, ging het snel de goede kant op met het bedrijventerrein. Toen hadden we de basis weer op orde. Dat was ook het moment om het succes door te trekken en te werken aan verduurzaming. Ondernemers hadden vertrouwen gekregen in samenwerking en stonden daardoor ook open om de samenwerking ook te gebruiken om het terrein te verduurzamen.”
Energiepositief
Bedrijventerrein Schiebroek heeft de ambitie om energiepositief te worden: een terrein waar meer energie wordt opgewekt dan er wordt verbruikt door de bedrijven. Hiervoor werd een samenwerking opgezet met gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland en Stichting BE+. Stimular voerde energiescans om het huidige energieverbruik in beeld te brengen en om te bepalen welke maatregelen de bedrijven kunnen uitvoeren. Vervolgens zijn een aantal maatregelen gebundeld waarna een subsidieaanvraag bij de provincie Zuid-Holland werd gedaan voor collectieve uitvoering van de maatregelen.
Ondernemers die zelf niet kunnen investeren, kunnen tegen vergoeding hun dak ter beschikking stellen voor zonnepanelen. Ook loopt een procedure om een eigen zonnepark te ontwikkelen nabij het bedrijventerrein.
Energiepositief betekent ook dat het aardgas vervangen moet worden. De eerste ondernemer heeft het pand inmiddels aardgasvrij gemaakt. Zaakado verwarmt het eigen pand met een warmtepomp en wekt de benodigde elektriciteit volledig op met zonnepanelen. Er wordt ook gezocht naar een collectief alternatief voor aardgas. Hierbij wordt gedacht aan het gebruik van restwarmte van een datacenter in de omgeving. Dit is onderdeel van een groter plan en kan dus nog niet op korte termijn worden gerealiseerd.
Financiering
In de eerste fase kon gebruik worden gemaakt van subsidies. Het doel is dat verduurzaming uiteindelijk zichzelf kan financieren. Edwin Markus: “Het zonnepark gaat uiteindelijk geld opleveren voor onze eigen Energieorganisatie. Dit willen wij inzetten om weer nieuwe duurzame maatregelen te kunnen financieren. We willen dit los van de reguliere samenwerking organiseren, daarom denken wij nu aan een energiecorporatie.”
Meer dan energie
Een duurzaam bedrijventerrein gaat verder dan alleen het terugdringen van het energieverbruik. Bedrijventerrein Schiebroek richt zich ook op vermindering van mobiliteit en betere afvalscheiding. Edwin Markus: “Op het terrein rijden dertien verschillende afvalinzamelaars rond. We willen graag naar een stuk minder inzamelaars toe. Dat vermindert de transportbewegingen over het terrein en helpt om rendabel meer afvalstromen te scheiden. We onderzoeken ook de mogelijkheden om een eigen milieustraat te realiseren op het terrein.”
Bron: Stichting Stimular, Edwin Markus (parkmanager Schiebroek) (juni 2020)