BCS Coldstore liet onlangs 2 koelinstallaties ombouwen. Het bedrijf koos mede door de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor een ammoniak-/CO2-installatie, en is daar erg tevreden over. De capaciteit is flink uitgebreid en er wordt tot 22% bespaard op energieverbruik.
Andere koudemiddelen
BCS Coldstore & Logistics is een dienstverlener op het gebied van geconditioneerde opslag en logistiek. “In 2010 moesten we een van onze 2 vestigingen in Harderwijk verplaatsen”, vertelt Hans van Kraaij, Logistics Manager bij BCS.
De andere vestiging lag naast braakliggend terrein, dus konden we die uitbreiden en zo de vestigingen samenvoegen. We besloten meteen de bestaande koelinstallatie om te bouwen naar andere koudemiddelen, omdat vanaf 2015 freonen uitgefaseerd moesten zijn. We kozen voor een installatie met een natuurlijke opzet. Na overleg met klanten en experts werd het een ammoniak-/CO2-installatie.”
Meer capaciteit en minder energieverbruik
Niet veel later was ook de vestiging van BCS in Amsterdam aan de beurt. “We hadden daar ook voor een ammoniak-installatie kunnen kiezen, dat was financieel gezien zelfs wat gunstiger”, aldus Van Kraaij.
“Maar voor ons was de keuze helder, we waren zeer te spreken over de ervaringen in Harderwijk. We besparen nu tot 22% aan energie. Daarnaast kunnen de huidige installaties veel meer dan de vorige. We hebben dus meer capaciteit en minder energieverbruik.”
Nieuw besturingssysteem
BCS koos meteen ook voor een nieuw besturingssysteem van de installaties. Dat geeft het bedrijf veel meer mogelijkheden: inzicht in hoe de installatie functioneert en hoe je er meer uit kunt halen. Van Kraaij raadt dit anderen ook aan. “Door te kiezen voor het gebruik van chemische middelen bespaar je geld op de korte termijn, maar op de lange termijn levert een andere methode meer op.”
Bron: Link magazine (15 augustus 2017)