“In overleg met de gemeente Amsterdam besloten we de Arena in te zetten als icoon voor de transitie naar een duurzame en energie neutrale maatschappij.” stelt [chief innovation officer en directeur facilitymanagement] Henk van Raan.
Duurzame energie: zonnepanelen en stadswarmte
Onderdeel van het programma was onder meer de aanleg van 4.200 pv-panelen, de aanleg van een stadswarmtenet en een koudenet dat gebruikmaakt van water uit de nabijgelegen Ouderkerkerplas. De zonnepanelen produceren jaarlijks zo’n 930.000 KWh en kunnen daarmee ongeveer voor 10 procent van de totale elektriciteitsvraag van het stadion voorzien. De overige stroom komt van een aantal windparken.
De stadswarmte wordt op een temperatuur van zo’n 80 – 90 °C aangevoerd. Dit water verwarmt onder meer de kleedkamers en kantoren. Een mooie extra duurzame zet is het feit dat het water dat een groot deel van zijn warmte heeft afgestaan, niet direct wordt teruggevoerd, maar eerst nog onder het grasveld wordt geleid. Dit houdt de grasmat ook in de winter op temperatuur. Dankzij de inzet van stadswarmte van Nuon konden we onze gasgestookte ketels langzaam uitfaseren evenals de koelmachines. De CO2-uitstoot nam daardoor voor de helft af in het geval van de stadsverwarming en de duurzame koeling leverde zelfs een CO2-besparing op van 75 procent.
Elektriciteitsbesparing
“Uiteraard zorgden we er eerst voor om het elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk terug te dringen. Het hoofdgebouw kreeg daarom een modern gebouwbeheersysteem en de verlichting is vervangen door duurzame ledverlichting, voorzien van bewegingssensoren. Alleen al het monitoren van het energieverbruik leverde een aanzienlijke jaarlijkse energiebesparing van 350.000 KW.”
Led-veldverlichting
Ook de veldverlichting die we gebruiken bij voetbal, is voorzien van ledlampen. Samen met slimme ict-oplossingen zorgt deze ingreep voor 30 procent meer licht dan conventionele lampen terwijl ze 30 procent minder energie gebruiken.
Bron: VV+ (juni 2017)