Oude loodsen zijn vaak energieslurpers. “Onze energierekening was al jarenlang extreem hoog”, vertelt Ingmar Spijker, HSQE Manager bij ALE Heavylift. Als specialist in zwaar transport zijn de medewerkers van het internationale bedrijf veelal op locatie aan het werk. De werkvoorbereiding, opslag en research & development gebeuren echter in grote loodsen op het bedrijventerrein in Breda. […]
Wapenfeit: 50% besparing
Zelf is Ingmar Spijker nu 6,5 jaar in zijn functie als HSQE Manager bij ALE aan het werk. Hij blikt terug op een periode waarin mooie stappen zijn gezet wat betreft verduurzaming. Mooie wapenfeiten zijn de 50% besparing op elektriciteitsverbruik en 50% besparing in warmtegebruik. “We waren als bedrijf al aangesloten op stadsverwarming. Toch was het nog altijd schrikken van de energierekening. Na jaren van monitoren, hakten we een jaar of drie geleden de knoop door. Geen halve maatregelen: we investeerden 3,5 ton in de isolatie van onze oudste loods van 120 bij 40 meter, vervingen het besturingssysteem voor het regelen van de stadsverwarming en kozen voor nieuw leidingwerk.”
Oude loods als nieuw
Het inpakken en isoleren van het dak en de wanden namen in totaal zo’n drie maanden in beslag. “Denk onder andere aan het plaatsen van sandwichpanelen tegen de bestaande gebouwconstructie en op het dak, het aanbrengen van isolatielagen en we hebben ook lichtkoepels gemaakt. Al met al was dit voor ons financieel de meest voordelige keuze. Technisch was het bovendien haalbaar. Een mooi neveneffect: de loods is aan de buitenkant perfect afgewerkt. Zo is een loods uit de jaren vijftig aan de buitenkant ineens nieuw, een mooi visitekaartje. Overigens was de financiering van het project geen probleem. Dat is dan weer het voordeel van het hebben van een moederbedrijf.”
Treffende tips energieadviseur
Het zijn niet de enige maatregelen die ALE genomen heeft. Het overgaan op LED-verlichting is nog zo’n effectieve besparing. “Grote loodsen moeten verlicht worden. Onze loodsen hingen vol met tl-buizen en gasontladingslampen. Hier wilden we vanaf, maar we waren ook weer niet heel serieus met het thema bezig. Totdat er een energieadviseur bij ons op bezoek kwam. Deze was ervan overtuigd dat iedereen de stap naar duurzaamheid kan maken. Hij werkte onder andere in opdracht van de gemeente Breda én bezocht ons bedrijventerrein. We kregen een gratis QuickScan over energiebesparing en hoorden alles over de investeringen en terugverdientijden. Toen we dit helder op een rij hadden, was de keuze snel gemaakt. Het ging om een investering van €16.500 voor de vervanging van de tl-buizen. De vervanging van de gasontladingslampen voor € 23.500 is gefaseerd gebeurd. Dat is bij elkaar een flink bedrag, maar we besparen nu wel 50% op het elektriciteitsverbruik. Onze terugverdientijd is slechts twee jaar.”
Bron: Klimaatplein (nov. 2018)