Een school in een grote kas
Welk gebouw past er bij een instelling voor onderwijs in de agrarische sector waar management, dier, voedsel en groene ruimte thema´s zijn? Waar welzijn, duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en internationale oriëntatie even hoog op de agenda staan?
Door gebruik te maken van duurzame materialen, de kennis van kassenbouwers is er een school ontstaan die in het geheel in een 16 meter hoge kas is geplaatst. Het is een (bijna)energieneutraal gebouw vol beleving met een bijzondere architectuur en zuiver leefklimaat. Door het opvangen van regenwater zijn het doorspoelen van de toiletten, het handen wassen en de schoonmaak eveneens duurzaam geregeld. In een jaar wordt er 1200 m3 regenwater gebruikt.
Regenwatersysteem
De school is uitgerust met een regenwatersysteem waarmee alle toiletten voorzien worden van gefilterd regenwater. Het regenwater afkomstig van een dakoppervlak van ca. 1.500 m2 en wordt eerst gefilterd. Filtratie van het regenwater geschiedt in een Trident 1.650 regenwaterfilter dat op de eerste regenwaterput gemonteerd is. Het gefilterde regenwater wordt vervolgens opgeslagen in vijf regenwaterputten van elk 20.000 liter. Het filter is uitgerust met een automatische filterreiniging om het onderhoud te automatiseren en te beperken.
Een IRM-Watermanager 10 brengt middels een toevoerpomp het water vanuit de regenwaterputten naar de interne breaktank van de Watermanager. Deze waterbuffer blijft zo op peil terwijl de dubbele pompen het gehele watersysteem op druk houden. Bij extreme verbruikspieken (in schoolpauzes) komt de tweede pomp in werking.
Van theorie tot praktijk, het gehele project is doorgerekend, gedimensioneerd en begeleidt tijdens de uitvoering. Uiteindelijk maakt een in bedrijfsname en een jaarlijks onderhoudscontract het systeem compleet.
Bron: website Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf Mirliton en website GEP