Een aantal jaren geleden werd bij vleestomatenbedrijf A&G van den Bosch in Bleiswijk besloten om de kassen te gaan verwarmen met aardwarmte, een primeur in Nederland. In 2006 werd gestart met het boren naar een watervoerende laag op 1.700 meter diepte. Het water in deze aquifer heeft een temperatuur van 60 graden Celsius en geeft haar warmte af aan de kassen door middel van warmtewisselaars. Het waterÂdebiet van de aardwarmteÂinstallatie is zo’n 150 kubieke meter per uur en de warmteÂproductie bedraagt ongeveer 5 MWth.
Een betrouwbare bron
De bron is opgestart in november 2007 en vanaf januari 2008 volledig in bedrijf. Het aardwarmtesysteem vult een warmÂwaterbuffer. Wanneer deze vol is, wordt de pomp teruggeregeld of zelfs afgezet. De kassen halen de benodigde warmte uit deze buffers en het afkoelde water dat retour komt uit de kassen loopt door de warmteÂwisselaars om weer opgewarmd te worden. De aardwarmtebron werkt naar volle tevredenheid. Als de installatie eenmaal draait, is de naloop zeer minimaal. Het eerste jaar vond geen storing plaats, kortom: de bron is zeer betrouwbaar gebleken.
Energiebesparing
De totale besparing wordt geschat op zo’n 4 tot 4,5 miljoen kuub aardgas per jaar. Hier staat een extra investering tegenover in het verwarmingssysteem in kas 2 en een hoger elektriciteitsverbruik. Dit hogere elekticiteitsverbruik wordt veroorzaakt door de luchtondersteuning in kas 2 en de hogere inzet van de bronpomp.
Bron: Kas als energiebron (2013)