Netbeheerder Enexis wil stoppen met het aansluiten van zonneparken op plekken waar weinig afnemers van stroom zijn. Andere netbeheerders steunen dit idee. Stimular-adviseur Stefan Romijn stelt in zijn blog dat er nog genoeg plekken beschikbaar zijn waar wel vraag is naar stroom, zoals bedrijventerreinen. Zonnepanelen plaatsen waar de vraag is, vermindert problemen met het net.
De meeste bedrijven verbruiken vooral overdag stroom. Opgewekte stroom op een bedrijfsdak wordt daarom grotendeels gelijk verbruikt. Er hoeft geen of maar weinig stroom aan het net teruggeleverd te worden. Als bedrijven meer opwekken dan zij zelf verbruiken, zijn er mogelijkheden om die stroom aan andere bedrijven op het bedrijventerrein te leveren, bijvoorbeeld met een energiehandelsplatform.
Genoeg ruimte op bedrijventerreinen
Er zijn 3.500 bedrijventerreinen in Nederland. Nog lang niet alle bedrijfsdaken liggen vol met zonnepanelen. Het opwekken van duurzame energie hoeft dus echt niet stil te vallen als zonneparken voorlopig niet worden aangesloten. Ook is er bij veel bedrijventerreinen ruimte voor een zonnepark. Zo komt bij bedrijventerrein Schiebroek in Rotterdam een zonnepark met ongeveer 600 zonnepanelen.
Bedrijven hebben juist last van zonneparken
De grote zonneparken zijn voor bedrijven die willen verduurzamen juist een probleem. De wachtlijsten voor aansluiting op het net zijn enorm. Bedrijven die zonnepanelen, warmtepompen of oplaadpunten voor elektrisch vervoer willen plaatsen, moeten heel lang wachten voor een verzwaring van de infrastructuur is gerealiseerd. Het wringt dan behoorlijk dat netbeheerders veel tijd kwijt zijn aan zonneparken op plaatsen waar geen behoefte is aan elektriciteit. Door zonnepanelen te plaatsen waar de vraag is, wordt de verduurzaming verder vooruit geholpen dan met zonneparken.
Prioriteer plekken waar veel afnemers van stroom zijn
Zonneparken worden vaak gerealiseerd in afgelegen gebieden. Alle opgewekte elektriciteit wordt aan het net geleverd, terwijl bedrijven opgewekte elektriciteit (grotendeels) direct kunnen gebruiken. Daar komt nog bij dat verzwaren van bestaande infrastructuur minder tijd, materiaal en geld kost dan het aanleggen van een net in gebieden waar nu nog niets ligt. In de ideale wereld kunnen we alle duurzame energie projecten morgen nog realiseren. Maar met een tekort aan materialen en mensen, is prioriteiten stellen noodzakelijk. En dan steun ik de oproep van de netbeheerders om prioriteit te geven aan plekken waar de elektriciteit direct gebruikt wordt en waar grote slagen met verduurzaming mogelijk en nodig zijn. Zoals op bedrijventerreinen.
Stefan Romijn, adviseur duurzaam ondernemen