Op 20 september is het World Cleanup Day. Deze dag staat in het teken van zwerfafval opruimen. Op bedrijventerreinen komt nogal eens zwerfvuil voor, bijvoorbeeld van medewerkers en ingekochte materialen. Stimular-adviseur Elise Draijer geeft tips om zwerfafval op bedrijventerreinen op te ruimen, maar vooral tips over het voorkomen ervan.
Tips om zwerfvuil op bedrijventerreinen op te ruimen
- Eens in de zoveel tijd een vuilprikactie houden, bijvoorbeeld op de jaarlijkse World Cleanup Day met medewerkers en andere bedrijven op het bedrijventerrein. Leuk voor teambuilding, goed voor het milieu en ook gezellig met mensen van andere bedrijven.
- Een structurelere aanpak is om iemand aan te stellen om periodiek het zwerfafval op te ruimen op het bedrijventerrein, bijvoorbeeld van een sociale werkplaats. Laat je inspireren door dit mooie praktijkvoorbeeld op BIZ Hoogvliet Gadering.
Tips om zwerfafval op bedrijventerreinen te voorkomen
Zwerfafval opruimen is een goede eerste stap. Nog beter is om te voorkomen dat afval in het milieu terecht komt.
- Een makkelijke manier om direct zwerfvuil te voorkomen is door op alle containers een deksel te plaatsen. Zo kan het afval niet wegwaaien en wordt dit geen zwerfvuil.
- Doeken maken tegen hekken rondom bedrijventerrein zodat zwerfafval daartegenaan waait. Dit kun je gemakkelijk periodiek opruimen. Zo blijft het afval op eigen terrein en wordt het geen zwerfafval omdat het in de afvalbak belandt.
- Zo veel mogelijk gebruiken van herbruikbare producten. Plastic bekertjes in kantines zijn sinds januari 2024 niet meer toegestaan. Gebruik in plaats hiervan herbruikbare varianten zoals zwaar plastic PP-beker of glas. Een ander voorbeeld is een herbruikbare lunchtrommel in plaats van een eenmalig te gebruiken plastic zakje. Meer tips voor het beperken van wegwerpartikelen.
- Bied de mogelijkheid om blikjes en flesjes met statiegeld apart in te zamelen. De opbrengst kan dan bijvoorbeeld naar een lokaal goed doel.
- In overleg gaan met de gemeente over het plaatsen van afvalbakken in de openbare ruimte. Zo komt er ook geen zwerfvuil van bezoekers op het bedrijventerrein.
- Verminderen van het gebruik van verpakkingsmateriaal. Verpakkingsmaterialen kunnen gemakkelijk zwerfafval worden, zoals lichte folies of plastics. Hieronder vind je extra tips over verpakkingsmateriaal.
Slimmer ontwerpen van de verpakking van jouw eigen product
- De eerste stap is preventie. Kijk kritisch naar de verpakkingsmaterialen die je nu gebruikt en vraag je daarbij af of dit allemaal absoluut noodzakelijk is. Test dit eventueel uit met een klant die daarvoor open staat. Voor beide partijen is dit voordelig; jij hoeft minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en de klant hoeft minder verpakkingsmateriaal af te voeren. Ook betekent dit minder kosten voor zowel leverancier als klant.
- Misschien dat de verpakking wel zo aangepast kan worden dat er minder (milieubelastende) materialen hoeven worden te gebruikt. Een voorbeeld hiervan is een producent die eerst glazen deuren aanleverde met veel piepschuim en plastic als beschermingsmaterialen, en na heroverweging alleen kartonnen hoekjes gebruikt om de deuren te beschermen. Dit is een stuk minder verpakkingsmateriaal wat potentieel zwerfafval kan worden plus dat de kartonnen hoekjes een stuk minder milieubelastend zijn dan piepschuim en plastic. Kijk hierbij ook naar het optimaliseren van de verpakkingen op volume en gewicht.
- Denk bij het slimmer ontwerpen van de verpakkingen ook aan de mogelijkheden om de verpakkingen retourneerbaar te maken. Zo ontstaat er minder afval wat mogelijk zwerfafval kan worden.
Verminderen van verpakkingsafval van toeleveranciers
- De beste manier om preventie toe te passen is om naar het inkoopbeleid te kijken. Wat niet ingekocht wordt kan ook niet eindigen als zwerfafval. Een goede manier om minder verpakkingsafval te hebben is om de producten in te kopen in bulk. Zo heb je meer product in minder verpakking. Een voorbeeld hiervan is om meer meter slang op een katrol in te kopen, in plaats van minder meters slang op meerdere katrollen.
- De volgende stap is om met je leveranciers in gesprek te gaan over het verduurzamen van de verpakkingen. Zo kan er een positief effect ontstaan waarbij niet alleen jij minder last hebt van rondzwervend verpakkingsafval, maar ook de andere klanten van de leveranciers.
Over mij
Tijdens mijn studie heb ik een passie ontwikkeld voor duurzaamheid met de focus op circulariteit. Bij Stimular help ik bedrijven, bedrijventerreinen en zorgorganisaties bij het vertalen van duurzaamheid naar praktische instrumenten en werkwijzen. Zo werken we allemaal samen om het doel van een volledig circulaire economie in 2030 te halen.