Ondanks de energiecrisis houden veel winkels hun deuren de hele dag open. Slechts een minderheid sluit de deur om de warmte binnen te houden en te besparen op de stookkosten, blijkt uit onderzoek van NU.nl. Stimular-adviseur Marjon Olijdam: “Het is voor de detailhandel niet verplicht een winkeldeur te sluiten. Er is in de wet geen plek om dit energie-onzuinig gedrag te bestraffen.” In deze blog een uiteenzetting.
Activiteitenbesluit milieubeheer
Het Activiteitenbesluit milieubeheer (specifiek artikel 2.15) schrijft voor dat bedrijven die in een jaar meer dan 50.000 kWh en/of meer dan 25.000 m3 aardgas verbruiken, alle energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. In het woord ‘terugverdientijd’ zit de clue. In de wet is eigenlijk geen plek voor gratis gedragsmaatregelen. Via een achterdeurtje zijn bij de energiebesparende maatregelen die zich in vijf jaar terugverdienen (de zogenaamde erkende maatregelen, een eindige lijst per branche) ‘maatregelen voor doelmatig beheer en onderhoud (DBO)’ vastgesteld. De gedragsmaatregelen, dus.
Geen erkende maatregel over de winkeldeur in de detailhandel
Maar, voor detailhandel is er geen erkende maatregel over een winkeldeur. Dus: er is geen plek in de wet om het bijbehorende gedrag, het sluiten van die winkeldeur, te verplichten.
Waarom is er geen maatregel over een te sluiten winkeldeur? Enerzijds omdat toen de erkende maatregelen opgesteld werden er geen onderzoek was dat de energiebesparing overtuigend aantoonde. Anderzijds, omdat ook zonder dat onderzoek duidelijk was dat de meerkosten van een dichte deur (een draaideur, tochtsluis of automatische schuifdeur met luchtgordijn) zich maar zelden terug zouden verdienen in vijf jaar. Want zo slecht scoort een open deur met een (goedafgesteld!) luchtgordijn (veel voorkomende uitgangssituatie in wat grotere winkels) nou energetisch ook weer niet.
Slecht afgestelde luchtgordijnen zorgen voor energieverspilling
En dan is het cirkeltje rond, want in de praktijk zijn die luchtgordijnen vaak niet goed afgesteld. Maar energie-onzuinig gedrag bestraffen? Daarvoor is in de wet dus geen plek. De moraal van het verhaal? Deze wet waarin energiebesparing gekoppeld wordt aan een terugverdientijd van vijf jaar vind ik bizar. Omdat gratis gedragsmaatregelen niet verplicht kunnen worden.
Niet alleen hierom vind ik deze wet bizar. Ook omdat er geen plek is voor energiezuinige bouwkundige maatregelen. Die verdienen zich vaak niet binnen vijf jaar terug. Maar met een levensduur van veelal ruim meer dan veertig jaar, vind ik en terugverdientijd van tien of zelfs twintig jaar ook nog acceptabel.
Dichte deuren; elders kan het wel!
Als we dit willen regelen, moeten we deze wet aanpassen of een andere manier vinden. En het kan vast, want in Frankrijk en Spanje kan het ook!
Ben je winkelier? Doe de deur dicht en stel je luchtgordijn goed in! Jij wilt toch immers niet geassocieerd worden met energieverspilling? Lees meer in de Stimular-Maatregel over dichte winkeldeuren.
Marjon Olijdam, adviseur duurzaam ondernemen
In 2016 vanuit Stimular gedetacheerd bij RWS / Infomil en daar betrokken bij het opstellen van de Erkende maatregelen lijst voor detailhandel.