Wet- en regelgeving kan een extra stimulans zijn om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren. Dit jaar komt er veel nieuwe wetgeving op ondernemers en organisaties af. Zeker met het oog op het behalen van de doelstellingen van het Klimaatakkoord: in 2030 minimaal 55% minder CO2-uitstoot en in 2050 100%. Een ander doel is een volledig circulaire economie in 2050. Adviseur Marjon Olijdam heeft de meest relevante wetgeving op een rij gezet.Â
Omgevingswet
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Die maakt het makkelijker om vergunningen, zoals een bouwvergunning, aan te vragen. Milieuregels voor bedrijven stonden veelal in het Activiteitenbesluit. Dit besluit is ook opgegaan in de Omgevingswet. De regels staan nu op andere plekken, maar zijn vaak niet gewijzigd.
CSRD
Werk je bij een bedrijf dat vanaf boekjaar 2025 moet rapporteren over duurzaamheid op basis van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)? Dan is het handig in 2024 te beginnen met de voorbereiding. Leestip: blog Een goede start voor verplicht rapporteren over duurzaamheid (CSRD) van adviseur Marlies Peschier.
EED-audit
Veel organisaties zullen dit jaar hun EED-audit in moeten leveren. Natuurlijk maak je dit EED-rapport om te voldoen aan de eisen van de overheid. Maar het is toch zonde als het daar bij blijft? Lees deze tips van adviseur Marjon Olijdam.
EPBD III
Heb je meer dan 20 parkeervakken bij je bedrijfspand dan geldt per 2025 een verplichting van minimaal één oplaadpunt. Lees verder op de website van RVO.
Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit (WPM)
Vanaf 1 juli 2024 moeten werkgevers met 100 of meer werknemers de CO2-uitstoot van de reizen van hun personeel registreren. Lees verder in de handreiking van RVO.
Milieuprestatieberekening Gebouwen (MPG)
Vanaf 2018 geldt een wettelijke grenswaarde voor de milieubelasting van de bouwmaterialen (MPG) van nieuwe woningen en kantoren. Op 1 januari 2025 worden de MPG-grenswaarden aangescherpt en uitgebreid naar andere nieuwbouw (onder andere onderwijs, zorg, verblijf, winkel en industrie). Houd hier rekening mee als je volgend jaar een bouwvergunning wilt aanvragen voor nieuwbouw. Lees verder in het handvat voor duurzaam materiaalgebruik in de bouw van Bouwend Nederland en Stimular.
Verbod op plastic wegwerpbekers
Wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen met plastic zijn in de ban. Per 1 januari zijn herbruikbare verpakkingen verplicht wanneer de consumptie op locatie wordt genuttigd. Vorig jaar kwamen er al regels bij verkoop voor ‘to go’. Er zijn uitzonderingen, maar herbruikbaar is meestal duurzamer dan wegwerp.
Zwerfafval opruimen rond je bedrijf
Je gemeente bepaalt vanaf 1 januari 2024 wat je moet doen om de omgeving van je bedrijf schoon te houden. Zo kan je gemeente beter inspelen op lokale problemen met zwerfafval. De regels komen in een omgevingsplan; een onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. Voor 2032 moeten gemeenten met nieuwe regels komen. Totdat je gemeente nieuwe regels heeft gemaakt, ben je verplicht zwerfafval van producten die je verkoopt, zoals bijvoorbeeld verpakkingen, in een straal van 25 meter rond je bedrijf op te ruimen.