Van 17 t/m 22 maart is het de Week van de Circulaire Economie. In deze week wordt er extra aandacht besteed aan circulair ondernemen en inspiratie gegeven voor een meer duurzame leefstijl. In dit blog biedt Stimular-adviseur Elise Draijer een bingokaart aan waarmee je jouw collega’s kan uitdagen om thuis aan de slag te gaan met circulariteit. Gebruik de bingo als aanknopingspunt om ideeën te verzamelen voor meer circulariteit op de werkvloer en in de bedrijfsstrategie.
Circulair ondernemen wordt vaak uitgelegd aan de hand van de R-ladder. Dit is een model met strategieën om duurzamer om te gaan met grondstoffen. Zo kun je bijvoorbeeld minder kopen, wegwerpproducten vervangen door producten die je vaker kunt gebruiken en materialen recyclen. Om een toekomst te garanderen waarbij er voldoende grondstoffen zijn is het belangrijk om de transitie van een lineaire maak-gebruik-afval economie naar een circulaire economie te maken.
Bingokaart circulariteit voor thuis
Ook thuis kun je goed aan de slag om het grondstofgebruik te verlagen. In dit blog bieden we een bingokaart waarmee je collega’s uit kan dagen om thuis aan de slag te gaan met circulariteit. Lukt het jullie om alles af te vinken op de bingokaart?
Meer over de R-ladder
Zeg je circulaire economie, dan zeg je de R-ladder. Maar wat is dit nu eigenlijk en wat kun je ermee? De R-ladder is een model die strategieën geeft voor circulariteit. Hoe hoger de strategie staat op de R-ladder, hoe hoger de mate van circulariteit en besparing van grondstoffen. Het model helpt bij het stellen van prioriteiten en structureren van stappen om je leefstijl, product of dienst meer circulair te maken. Het verminderen van het grondstofgebruik verlaagt ook de impact op het klimaat. Volgens berekeningen van Milieu Centraal kun je als consument je klimaatimpact vaak meer dan 25% verlagen door circulaire keuzes te maken.
Refuse en Rethink
Bovenaan op de ladder staat refuse en rethink, dus het weglaten van producten en materialen. Heb je datgene dat je wilt kopen echt nodig? De volgende stap is reduce. Koop bijvoorbeeld minder van een product.
Reuse en Repair
Op de derde plaats op de R-ladder staat het hergebruiken van producten en materialen. Bijvoorbeeld het gebruiken van een herbruikbare koffiemok in plaats van papieren bekertjes. De vierde strategie is het repareren, opknappen en reviseren van producten. Bijvoorbeeld door je airfryer niet direct af te danken als deze iets mankeert, maar deze zelf of te laten maken door de fabrikant of bij een repair cafe.
Recycle en Recover
Strategie nummer vijf is het recyclen van materialen. Bijvoorbeeld je plastic flessen wegbrengen naar een flessenautomaat zodat er weer ‘nieuwe’ flessen van gemaakt kunnen worden. Onderaan de ladder staat ‘recover’, dat betekent dat materialen worden verbrand met energieterugwinning. Dit willen we in een circulaire economie zo min mogelijk doen.
Wil je als consument weten waar jij nu het beste kan beginnen met impact maken? Doe dan een test om jouw persoonlijke voetafdruk te bepalen.
Waarom een circulaire economie?
Op het moment gaan we nog niet duurzaam genoeg om met onze grondstoffen, zo is de Dutch Overshoot Day dit jaar al op 5 mei. Dit betekent dat als iedereen op aarde hetzelfde consumptieniveau aan zou houden als wij in Nederland de grondstoffen die de planeet in een jaar kan bieden al op zouden zijn op 5 mei. Dit kan op de lange termijn niet volgehouden worden, dus is het belangrijk dat we op een andere, meer duurzame, manier met onze grondstoffen omgaan. Om dit in de praktijk te brengen kun je onder andere bovenstaande stappen van de R-ladder volgen. Op naar minder en langer gebruik van grondstoffen!
OVER MIJ
Tijdens mijn studie heb ik een passie ontwikkeld voor duurzaamheid met de focus op circulariteit. Bij Stimular help ik bedrijven, bedrijventerreinen en zorgorganisaties bij het vertalen van duurzaamheid naar praktische instrumenten en werkwijzen. Zo werken we allemaal samen om het doel van een volledig circulaire economie in 2030 te halen.