Watertekort is allang geen probleem van ver weg meer. In steeds meer regio’s krijgen bedrijven geen nieuwe drinkwateraansluiting, en in 2030 kan dit probleem in bijna heel Nederland spelen. Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf voorbereid is en water slimmer gebruikt? Adviseur Marjon Olijdam geeft waterbesparende tips.
Waarom water besparen?
Drinkwaterproductie belast het milieu. Gebruik – koud en warm – drinkwater daarom verantwoord. Minder waterverbruik betekent meer dan alleen een lagere waterrekening:
- Milieuwinst: minder drinkwaterproductie vermindert chemicaliëngebruik en voorkomt verdroging van de natuur. Door waterbesparing verminderen we de druk op natuurlijke waterbronnen, wat bijdraagt aan het voorkomen van droogte en het behoud van ecosystemen.
- Energiebesparing: water verwarmen kost energie. Minder warm waterverbruik betekent minder energieverbruik.
- Kostenbesparing: minder waterverbruik betekent ook minder kosten voor vuil water afvoeren (zuiveringsheffing) en bij warm water ook een lagere energierekening.
Slimme waterbesparingstips voor ondernemers
Het watertekort als individueel bedrijf oplossen is lastig. Maar samen kunnen we wel degelijk zorgen voor minder drinkwaterverspilling. Deze tips helpen je op weg:
- Gebruik regenwater waar mogelijk. Voor tuin, schoonmaak van auto’s en ramen, doorspoelen van toiletten en mogelijk ook proceswater.
- Beperk het aantal warmwatertappunten. Overweeg om warmwaterkranen bij toiletten te verwijderen als deze weinig worden gebruikt.
- Ontwerp waterleidingen slim om legionellapreventie efficiënter te maken. Bijvoorbeeld door leidingen zo kort mogelijk te houden en ongebruikte delen te vermijden.
- Installeer waterbesparende douchekoppen en thermostaatkranen. Deze zorgen voor een comfortabele douchebeurt met minder water- en energieverbruik.
- Gebruik waterbesparende toiletten. Pas bestaande spoelbakken aan met een keuzeknop of installeer kleinere reservoirs.
- Gebruik waterbesparende urinoirs of zelfs waterloze urinoirs op drukbezochte plekken.
- Hergebruik licht vervuild water voor bijvoorbeeld toiletspoeling of irrigatie.
Meer weten over hoe jouw bedrijf duurzamer om kan gaan met water? Bekijk in de Stimular-wegwijzer Duurzaam bedrijfspand de pagina over Watervoorziening en waterafvoer.
Over mij
Ik werk twintig jaar bij Stimular, als allround adviseur duurzaam ondernemen. Ik ben verantwoordelijk voor de wegwijzer Duurzaam bedrijfspand, waar watervoorziening en -afvoer onderdeel van is.