Slechts 1 procent van de 100.000 hectare aan bedrijventerreinen in Nederland is groen ingericht. Uit vele onderzoeken blijkt dat een groene werkomgeving belangrijk is voor het welzijn, geluk en gezondheid van de mensen die er werken. Adviseur Esther de Groot ziet in de Week van de werkstress (11 t/m 15 november) een goede aanleiding om samen met collega’s te zorgen voor meer natuur in de werkomgeving.
Gezonde werkomgeving steeds belangrijker
Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden heeft bijna 1 op de 5 werkenden enkele keren per maand of vaker werk gerelateerde burn-outklachten. Het aantal werkenden met klachten neemt toe. Klachten bestaan uit je leeg voelen na een werkdag en emotioneel of fysiek uitgeput voelen door werk. Een tekort aan groen heeft negatief effect op de mentale gezondheid, maar ook op de fysieke gezondheid. Door gebrek aan groen loopt de temperatuur op zomerse dagen flink op: op versteende bedrijventerreinen zelfs tot boven de 40 graden. Hierdoor is concentreren moeilijker, maken werknemers vaker fouten en neemt de kans op burn-outklachten toe.
Wat levert investeren in een groene werkomgeving op?
Of een versteende omgeving de werkstress verhoogt valt te betwisten, maar wat wel duidelijk is in Onderzoek van Wageningen University Research is dat groen stressverlagend werkt voor medewerkers. Zicht op een groene omgeving maakt medewerkers 15 procent productiever. Uitzicht op bomen en struiken versterkt namelijk het concentratievermogen, waardoor werknemers minder fouten maken. Groen brengt rust, inspiratie en concentratie. Ook draagt groen bij aan de gezondheid doordat een groene buitenomgeving medewerkers uitnodigt tot een lunchwandeling. Investeren in groen kan bovendien zorgen voor 23% minder ziekteverzuim.
Zeven praktische tips voor een groenere werkomgeving
Niet overal kan alles maar overal kan wel wat. Ga samen eens naar buiten en loop om het bedrijfspand heen. Welke verharding is echt noodzakelijk en waar kun je tegels wippen? Waar kunnen bomen worden geplant, grasveldjes worden ingezaaid en bloembollen worden gepoot? Plan een groen werkuurtje in om dit samen te doen. Vergroenen is namelijk het leukst als collega’s dit met elkaar doen. De 7 vergroeningstips van Stimular helpen om zonder risico en tegen lage kosten een bijdrage te leveren aan een groene bedrijfsomgeving. Bedenk elk jaar een nieuwe actie, zo wordt de werkomgeving steeds groener en gezonder!
Over mij
Ik werk bij Stimular als adviseur Duurzaam Ondernemen waar ik me onder andere bezighoud met het geven van duurzaamheidsadvies aan bedrijven en ondernemers. Ik ben afgestudeerd als bioloog aan de Universiteit van Utrecht en neem daarom ook de thema’s biodiversiteit en klimaatadaptatie mee in mijn adviezen. Met de biodiversiteitsscan help ik bedrijven om een overzicht te krijgen van de kansen die er op het bedrijfsterrein om het aantal insecten, vogels en dieren te verhogen.