In april bezochten leerlingen van het derde leerjaar VMBO-t van MY college en De Oude Maas in Nissewaard 25 lokale bedrijven om hen te adviseren over duurzaam ondernemen. De leerlingen werden getraind door Stichting Stimular en daarna begeleid door werkzoekenden. Alle deelnemers zijn enthousiast over de resultaten van het project, waarmee het project een mooi voorbeeld is van succesvolle samenwerking tussen Onderwijs, Overheid en Ondernemers (OnOvOn) in Nissewaard.
De stage ging van start met een training door Stichting Stimular, waarbij de leerlingen van MY college en De Oude Maas leerden werken met de Milieubarometer. Ook leerde Stimular hen over veel voorkomende maatregelen om duurzaam te ondernemen. Dekker Elektro vertelde de leerlingen over energiezuinige verlichting en zonnepanelen. De dag werd afgesloten met een gezamenlijk bezoek aan Theater de Stoep, waar de leerlingen een blik achter de schermen kregen.
Mes snijdt aan vele kanten
Met het project geeft de gemeente Nissewaard invulling aan meerdere beleidsdoelen. Hans van de Zwan van de Oude Maas gaf dit treffend aan: “Onze leerlingen krijgen een unieke kans om ‘in de keuken’ van een bedrijf te kijken en worden enthousiast gemaakt voor het lokale bedrijfsleven. Bedrijven kunnen met het advies kosten besparen op bijvoorbeeld energie, afval en vervoer.”
Ruud Vet van MY college besprak na afloop met de leerlingen hoe zij het project hebben ervaren: “Onze leerlingen kwamen op plekken waar zij anders niet snel zouden komen. Zij kregen door de afwisseling van de bezochte bedrijven en instellingen een beter inzicht welke kant ze straks op willen gaan. Ook hebben ze meer aandacht voor het milieu gekregen: ze realiseerden zich niet dat de kosten voor gas en licht voor bedrijven zo hoog zijn. Zij gaven aan nu ook zelf beter op te letten dat ze het licht uitdoen als ze een ruimte verlaten en hun afval beter te gaan scheiden.”
Verfrissend
Het was goed te zien hoeveel bedrijven hun deuren openden voor het project. Maasdelta had een uitgebreide presentatie voorbereid over het werk van Maasdelta en duurzaam (ver)bouwen, het Rivièrabad vroeg de leerlingen om uit te rekenen hoeveel zij kunnen besparen op verlichting en Marconi Oranje was erg blij met de CO2-footprint die werd opgesteld. Hoewel de leerlingen natuurlijk geen volleerde milieu-adviseurs zijn, openden zij voor vele bedrijven wel de ogen met hun eerlijke commentaar. Waninka van Gent van SKS Alles Kids: “Ik vond het erg leuk dat de leerlingen met zoveel verfrissende tips kwamen. We kunnen niet alles gelijk uitvoeren, maar we weten nu wel heel goed waar we op moeten letten!”.
Aan het werk
Ook de begeleiders vonden het leuk en nuttig om mee te doen aan het project. Zij maakten kennis met vele bedrijven en hebben daarmee hun netwerk verbreed. Dit vergroot ook de kans om snel weer aan het werk te kunnen. Eén van de begeleiders is zelfs inmiddels gestart bij MY college, waar hij de komende maanden als conciërge aan het werk gaat.
Duurzaamheidsprijs Zuid-Holland
Het project is een initiatief van de duurzaamheidskring en wordt gefinancierd door de gemeente Nissewaard. De uitvoering is in handen van Stichting Stimular, MY college, De Oude Maas, SPBS, Dekker Elektro en Technet Voorne-Putten. Het project is een lokale invulling van een project dat begin 2015 de Duurzaamheidsprijs Zuid-Holland won.
Lees ook de artikelen van MY college over de start van stages en de resultaten.