Actueel

Stimular berekent CO2-reductie van een nieuw te bouwen biovergister

januari 2019

Stichting Stimular heeft voor Engie Energy de verwachte CO2-reductie van een nog te bouwen biovergister berekend. Deze bedraagt 45.000 ton per jaar. Dat is vergelijkbaar met de CO2-reductie van 19 windmolens op land (2,3 MW) of 270.000 m2 zonnepanelen.

In korte tijd werden de benodigde gegevens verzameld en doorgerekend. Ook zijn de onzekerheden in de aannames bepaald, waaruit een onzekerheidsmarge van 25% naar boven kwam. Tot slot heeft Stimular inhoudelijke voorstellen gedaan om de CO2-reductie van de installatie te verhogen. Als deze voorstellen worden meegenomen, stijgen de voorkomen CO2-emissies van de installatie jaarlijks met maar liefst 50%.

Biovergister

In een biovergister wordt mest gemengd met reststoffen uit de industrie onder zuurstofloze omstandigheden vergist. De mest komt voornamelijk van varkens en de reststoffen zijn onder andere bermmaaisel, uienschillen en supermarktafval. In de vergister ontstaat ongeveer 15 miljoen m3 biogas per jaar, dat vervolgens wordt opgewerkt tot aardgaskwaliteit, waarna het op het gasnet gezet wordt. Als nevenproducten ontstaan CO2 (dat wordt afgevangen en geleverd aan de tuinbouw of industrie), drie verschillende fracties met nutriŽnten die in de landbouw toegepast worden (een dikke fractie mest, een indampconcentraat en ammoniumsulfaat) en tot slot zoet water.

Nut en noodzaak onderzoek

Omdat de installatie nog in de fase van de vergunningsaanvraag zit, heeft Engie het rapport naar lokale stakeholders gestuurd, om te onderbouwen dat de installatie een belangrijk duurzaamheidsdoel dient. In de toekomst zal de rapportage als basis worden gebruikt bij de aanvraag van groengas certificaten bij Vertogas. Wist u dat een dergelijke onderbouwing in 2020 nodig is om SDE+ aan te kunnen vragen?

Bekijk het hele rapport.

Voor meer informatie: Marc Herberigs of Carmen van den Berg, Stimular, 010-238 28 28.