Vorig jaar voerde Stimular een biodiversiteitsscan uit bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden. Beheerder Nicolette Bloemendaal is voortvarend met de adviezen uit het rapport aan de slag gegaan om de biodiversiteit rondom het asiel te vergroten en om het buitenterrein klimaatadaptief in te richten. Eén van de adviezen was om het hemelwater via regenpijpen af te voeren naar een wadi. Hierdoor neemt de druk op de riolering af, kan water geleidelijk de bodem infiltreren en biedt oeverbeplanting van de wadi voedsel en schuilplekken voor insecten en amfibieën.
Bij vergroening rekening houden met medewerkers en honden
Een wadi (Water Afvoer Drainage en Infiltratie) is een verlaging in het landschap waar overtollig water naartoe stroomt en in het grondwater zakt. Het dierentehuis heeft voor het aanleggen van de wadi een donatie gekregen van het Dinamo Fonds. Inmiddels is de wadi gegraven en voor de medewerkers is een wandelpad van schelpen aangelegd. Planten kunnen beter wortelen als er minder buiten de paden wordt gelopen omdat de bodem daardoor minder verdicht. Ook voor honden is er een slimme aanpassing om het succes van de wadi en de beplanting te vergroten. Om de wadi heen komt namelijk een schapenrek zodat de honden de jonge oeverbeplanting niet vertrappen of in de wadi springen. Dit verkleint de kans op verstoppingen van de waterafvoer naar de wadi.
Vergroenen doe je samen
Vergroenen is leuker en effectiever als je dat samendoet. Samen werken aan een gemeenschappelijk goed doel werkt verbindend en tijdens het werken leren vrijwilligers elkaar beter kennen. In het najaar komt daarom een groep van 20 vrijwilligers een dag lang wortelgoed en bollen planten. De randen van de wadi worden dan ingezaaid met een oevermengsel wat de doorworteling bevordert. Het is bovendien goed voor diverse bodemorganismen zoals wormen, torren en schimmels.
Zorgvuldige keuze van plantgoed en tuinaarde
Het zadenmengsel bestaat uit inheemse planten (die van nature in Nederland voorkomen). Vlinders, bijen en hommels kennen deze planten en vinden er daardoor makkelijk hun voedsel en schuilplekken. In het bosje om het dierentehuis heen ligt al veel aarde. ‘Maar mocht er toch nog aanplantgrond nodig zijn, dan kiezen we uiteraard voor een turfvrije variant’, aldus Nicolette. Door aanplantgrond zonder turf te kiezen wordt het afgraven van hoogveengebieden in Oost-Europese landen voorkomen.
Ook kansen voor biodiversiteit en klimaatadaptatie rondom het bedrijfsterrein verkennen? Vraag Stimular om in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn voor meer biodiversiteit en om het buitenterrein klimaatadaptief in te richten.