Ondernemers op bedrijventerrein Kickersbloem in Hellevoetsluis hebben afgelopen jaren veel duurzame maatregelen uitgevoerd. Om tot een duurzaam terrein te komen is meer nodig dan individuele acties bij bedrijven. Daarom ontstaat er steeds meer samenwerking op Kickersbloem.Â
Al jaren ondersteunt Stefan Romijn (duurzaamheidscoach namens gemeente Voorne aan Zee) ondernemers op het terrein bij het uitvoeren van duurzame maatregelen. Zo werden duizenden zonnepanelen geplaatst, gingen bedrijven van het aardgas af en werd groen rondom enkele panden gerealiseerd. De energietransitie brengt uitdagingen met zich mee die bedrijven niet alleen kunnen oplossen. En een echte bijdrage aan versterking van biodiversiteit bereik je pas als groen ook meer met elkaar wordt verbonden. Daarom werd het hoog tijd om samen te gaan werken.
Gezamenlijk probleem
Bedrijventerrein Kickersbloem heeft een moeizaam verleden met samenwerking. Op het terrein is enkele jaren parkmanagement geweest, dit is toen nooit een succes geworden. De mislukking heeft jarenlang voor scepsis gezorgd over de kansen voor samenwerking op het terrein.
Een belangrijke reden waarom het parkmanagement niet goed van de grond kwam, was dat een gezamenlijk probleem ontbrak. Er werd gezocht naar aanknopingspunten maar er was op dat moment niets dat de ondernemers echt met elkaar verbond. De hoge energierekening, de knelpunten in het energienet en de uitstraling van Kickersbloem worden door de bedrijven wel als een gezamenlijk probleem gezien. Dit zorgt er voor dat steeds meer bedrijven op Kickersbloem het nut van samenwerking zien.
Laagdrempelige bijeenkomsten
De duurzaamheidscoach is twee jaar geleden gestart met het organiseren van laagdrempelige bijeenkomsten voor de ondernemers op Kickersbloem. Met uiteenlopende onderwerpen op de agenda, van parkeeroverlast tot aan het delen van opgewekte duurzame energie. De gemeente is hierbij altijd aanwezig, vaak zelfs met meerdere wethouders. Dit zorgde voor een goed gesprek tussen ondernemers en gemeente.
De bijeenkomsten worden steeds drukker bezocht en er komen concrete projecten uit voort. Door in te zetten op concrete projecten en een goede dialoog tussen ondernemers en met de gemeente, wordt de samenwerking steeds verder versterkt. Nieuw parkmanagement of een BIZ zitten er voorlopig niet in, maar de ondernemers leggen de basis voor een goede samenwerking en bereiken gezamenlijk resultaten.
Samen vergroenen
Het eerste concrete resultaat dat de ondernemers op Kickersbloem bereikten is de vergroening van het bedrijventerrein. Een groep ondernemers diende gezamenlijk een subsidieaanvraag bij de provincie in voor het collectief vergroenen van het bedrijventerrein. Een succesfactor hierbij was dat de gemeente ook meedeed en een flink stuk openbare ruimte vergroende.
Energiehandelsplatform
Op dit moment werken de ondernemers onder begeleiding van de duurzaamheidscoach aan de oprichting van een energiehandelsplatform. Veel ondernemers hebben zonnepanelen op het dak en hebben overschotten op zonnige dagen. Deze elektriciteit willen zij graag delen met buren die geen eigen zonnepanelen hebben liggen. Dit levert ondernemers meer op dan teruglevering aan het net en de inkopende ondernemer betaalt minder dan bij het energiebedrijf. Het platform draagt bij aan het voorkomen van netcongestie, doordat bedrijven meer aandacht krijgen voor energiemanagement (gelijktijdigheid van opwek en verbruik). Daarnaast vormt het platform de basis voor volgende stappen, zoals het plaatsen van een buurtbatterij.