De afgelopen jaren heeft de provincie Utrecht in samenwerking met gemeenten 26 zorginstellingen op weg geholpen met het verduurzamen van hun organisatie. Dit deed zij door het gebruik van de Milieuthermometer Zorg te stimuleren en daarvoor een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten. Aan de Milieuthermometer Zorg zijn certificaten gekoppeld, waarmee zorginstellingen hun milieuprestaties zichtbaar maken. Met het behalen van het certificaat zilver wordt voldaan aan de samenwerkingsovereenkomst.Â
Milieuthermometer Zorg
De Milieuthermometer Zorg is een milieumanagementsysteem dat is ontwikkeld door leden van Milieuplatform Zorgsector en Stimular. Dit instrument zorgt ervoor dat alle facetten van verduurzaming goed in kaart worden gebracht. Er ligt een focus op het ontwikkelen van een visie en het maken van een beleid. Zo leg je een fundament en betrek je de gehele organisatie om samen uitvoering te geven aan de doelstellingen. Stimular ondersteunt de zorginstellingen bij het gebruik van de Milieuthermometer Zorg.
Samenwerking met zorginstellingen en gemeenten
De opgebouwde samenwerking met 16 gemeenten en 26 zorginstellingen is van grote waarde. Zo is met deze groep zorginstellingen inzicht gekregen of 49% CO2-reductie in 2030 voor de eigendomspanden haalbaar lijkt. Deze groep van zorginstellingen zijn van belang voor het uitdragen van kennis. Ook voor gemeenten is dit netwerk en de opgebouwde contacten van belang voor het realiseren van de eigen ambities. Gemeenten kunnen hun warmtevisieplannen delen met de zorginstellingen, zoals bijvoorbeeld gemeente Utrecht dat actief doet.
Delen van best practices
Veel van de 26 zorginstellingen hebben actief meegewerkt aan het delen van kennis van hun ervaringen in de online magazines van de provincie. Deze verschenen dit jaar. Beide magazines zijn goed ontvangen en bekeken, tezamen meer dan 6.000 views. De artikelen over uiteenlopende onderwerpen, van het realiseren van zonnepanelen tot het tegengaan van voedselverspilling worden goed gelezen. In 2022 gaan de provincie hier mee door. Er zijn al nieuwe mooie voorbeelden om te gaan delen.
Koplopers
Er zijn in 2021 acht zorginstellingen die het certificaat zilver hebben behaald of daarvoor de audit hebben gepland. In 2021 hebben deze zorginstellingen – ondersteund door de gemeente Utrecht – de koplopersgroep gevormd om samen door te gaan met het uitwisselen van kennis en ervaringen. In 2022 gaat de provincie de koplopersgroep faciliteren en verwacht dat nieuwe zorginstellingen gaan toetreden.
Bron: Provincie Utrecht
Meer informatie
Meer informatie over de activiteiten van provincie Utrecht op het gebied van het verduurzamen van de zorg? Neem contact op met Gea van Oortmarssen van provincie Utrecht.
Meer informatie over een dergelijke aanpak in een andere regio? Neem contact op met Adriaan van Engelen (directeur Milieu Platform Zorgsector en Stimular).