Tijdens de Dag van de Bedrijventerreinen op 23 mei is er aandacht voor uitdagingen zoals netcongestie, veiligheid en mobiliteit. Klimaatadaptatie mag daarbij niet ontbreken, omdat extremere regenbuien en hetere zomers steeds vaker tot problemen leiden. Het slim laten vloeien van regenwater op terreinen verlaagt de druk op het riool en kan de omgeving met planten gaan bloeien. Adviseur Esther de Groot legt uit waarom.
Huidig rioolstelsel onder druk op bedrijventerreinen
Bestaande bedrijventerreinen hebben vaak een gemengd rioolstelsel waar zowel regenwater als vervuild water door stroomt. Zodra het riool overstroomt komt dit water omhoog en op ongewenste plekken terecht. Hoe minder het rioolsysteem wordt belast, hoe minder schade er ontstaat en hoe lager de belasting op de riolering wordt. Via de MIA/Vamil regeling is er subsidie mogelijk voor het verwijderen van bestaande aansluitingen van de regenwaterafvoer op de riolering.
Bedrijventerrein leefbaar door regenwaterinfiltratie
Tijdens droge periodes liggen op terreinen waar regen niet natuurlijk de bodem in kan verdroging en bodemdaling op de loer. Er worden dan kosten gemaakt om de verzakte tegels te verleggen en om bomen en struiken extra water te geven. Op het bedrijfsterrein kunnen ondernemers door eenvoudige maatregelen zorgen dat water op natuurlijke wijze de bodem infiltreert. Hierdoor wordt regenwater niet meer ondergronds, maar bovengronds afgevoerd.
Waterdoorlatende verharding en wadi’s op bedrijventerreinen
Er zijn verschillende verhardingsmaterialen om plekken zoals parkeervakken en paden klimaatadaptief in te richten. Waterdoorlatende stenen zorgen ervoor dat water na een piekbui geleidelijk de bodem inzakt. Wadi’s zijn verlaagde groenstroken of gazonnen waar regenwater via open goten en holle wegen naartoe kan worden geleid. Dit water wordt tijdelijk vastgehouden en kan in combinatie met gevarieerde beplanting een bedrijfsterrein laten bloeien.
Over mij
Ik werk bij Stimular als adviseur Duurzaam Ondernemen waar ik me onder andere bezighoud met het geven van duurzaamheidsadvies aan bedrijven en ondernemers. Ik ben afgestudeerd als bioloog aan de Universiteit van Utrecht en neem daarom ook de thema’s biodiversiteit en klimaatadaptatie mee in mijn adviezen. Met de biodiversiteitsscan help ik bedrijven om een overzicht te krijgen van de kansen die er op het bedrijfsterrein om het aantal insecten, vogels en dieren te verhogen.
Meer informatie:
Stimular-wegwijzer Biodiversiteit en bedrijven, stapsgewijs en doelgericht naar meer natuur op en rondom je bedrijfspand