De Tweede Kamer is akkoord om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen. Voor woningeigenaren met zonnepanelen heeft dit financiële gevolgen. Ondernemers met zonnepanelen op hun bedrijfsdak hebben er weinig hinder van vertelt Stimular-adviseur Stefan Romijn in zijn blog.
Bedrijven met een grote aansluiting konden al nooit salderen, voor hen verandert er niets. Ook zijn er veel voorbeelden van bedrijven en organisaties die met zonnepanelen maar een klein deel van hun verbruik opwekken. Zij zullen ook na het afbouwen van salderen vrijwel nooit gaan terugleveren aan het net. Een voorbeeld zijn zorginstellingen, waar 24 uur per dag en 7 dagen per week elektriciteit wordt verbruikt.
De meeste bedrijven verbruiken vooral overdag energie. Zij zullen een groot deel van de opgewekte elektriciteit gelijk gebruiken. Alleen in het weekend en op hele zonnige dagen houden zij wat elektriciteit over, die zij aan het net terugleveren. Het afbouwen van salderen gaat hen geld kosten, maar de schade valt voor hen wel mee.
Slim omgaan met energie
Ondernemers voorkomen dat zij elektriciteit aan het net terugleveren door slim om te gaan met energie. Zo kunnen bedrijven met zonnepanelen op het dak processen die veel elektriciteit verbruiken inplannen rond het middaguur, als de zonnepanelen een hoge opbrengst hebben.
Energie opslaan en verhandelen
Een kans is om overschotten aan opgewekte elektriciteit te verkopen aan andere bedrijven op het bedrijventerrein. Het is niet zomaar toegestaan om een kabel naar de buren te leggen, wel kan elektriciteit verhandeld worden via een energiehandelsplatform. Zo voorkomen ondernemers dat elektriciteit aan het net wordt geleverd, terwijl de buren tegelijkertijd elektriciteit inkopen op het net.
Stefan Romijn, adviseur duurzaam ondernemen