Bedrijven op bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering in Spijkenisse lopen tegen netcongestie aan. Tijdens de energiehub game leerden zij over oplossingen en de noodzaak om samen te werken aan energietransitie.
Netcongestie: ongrijpbaar begrip
Ondernemers op Halfweg-Molenwatering komen al sinds 2012 bij elkaar in een duurzaamheidskring. Het afgelopen jaar stond netcongestie op de agenda, maar bleef het voor veel ondernemers een ongrijpbaar begrip. Daarom speelden we met de ondernemers het energiehub spel en maakten we zo het probleem en de oplossingen tastbaar. Het bedrijventerrein zet nu de volgende stap met onderzoek naar een energiehub.
Energiehub game: samen werken aan oplossingen
In de serious game moeten de spelers hun bedrijf aansluiten op een station van de netbeheerder. Elk spel bestaat uit zes bedrijven met ieder een eigen energievraag: van een kantoor tot aan een fabriek en een transport bedrijf. Het spel wordt gespeeld over de verschillende dagdelen. Dit geeft snel inzicht waar en wanneer de knelpunten ontstaan: als iedereen gelijktijdig veel stroom nodig heeft.
In de eerste rondes is het ‘ieder voor zich’: elk bedrijf moet zelf zorgen dat de eigen energievraag is gedekt. En dat binnen hun budget. Daarbij lopen zij aan tegen knelpunten als bijvoorbeeld een warmtepomp wordt geplaatst of het wagenpark elektrisch wordt. Daarna komen er mogelijkheden bij om samen te werken: een energiehub.
Ook de energiehub game spelen?
Het spel is ontwikkeld door Machiel Bakx van Energiegames. Machiel verzorgt ook de uitvoering van het spel. Aanvragen van het spel kan rechtstreeks bij Energiegames. Stimular ondersteunt de groepen die het spel spelen. Het spel wordt gespeeld in groepen van zes personen (maximaal vijf groepen tegelijk) en duurt ongeveer 1,5 uur.